Hírek Szentes

500 éves a Reformáció – jubileumi istentisztelet

A Reformáció 500 évfordulója alkalmából a Szentes-Nagytemplomi Református Egyházközség augusztus 27-én rendhagyó istentiszteletet tartott.

Először Didi Xénia segédlelkész hirdetett igét, áldást pedig Fehér Csaba lelkész mondott. Ezt követően a jubileumi esztendő keretében Labádi Lajos ny. főlevéltáros osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel.

Labádi Lajos

Előadásában a korai szentesi református iskolákról, és iskolamesterekről beszélt.  Dokumentumokra hivatkozva kijelentette, a szentesi református papság a 16. században alakult ki, lelkészeik már a kezdetektől fontosnak tartották az oktatást.

Az évszázadok során a város különböző részein alakultak ki iskolák, közülük mindenképpen a legjelentősebb a központi iskola (a mai Kiss Bálint református Általános Iskola) volt.

A Debreceni Református Kollégium legjobb diákjai jöttek ide tanítani. A helyiek elismerték, megbecsülték tisztelték munkájukat, például ruhát is varrattak számukra.

Az előadó részletesebb szólt Oroszi Miklós, Papp Laszló, Torday József, Hajdú Lajos, Sajó Sándor, Vecseri, Körtvélyessy Sándor és Szabó Lajos munkásságáról, a helyi reformátusság életében vállalt tevékenységükről.

Képgaléria:

dr. Csikai Miklós
Didi Xénia segédlelkész
Fehár Csaba lelkész
navigate_before
navigate_next

Reformáció 500 évfordulója alkalmából a Szentes-Nagytemplomi Református Egyházközség a jubileumi esztendő minden hónapjának utolsó vasárnapján előadást szervez – ennek részleteiről kérdeztük Fehér Csaba lelkészt:

 

Vélemény, hozzászólás?