Kiemelt hírek Szentes

10 éves jubileumi hangverseny

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola nagytermében október 20-án rendezték meg  Szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola idén 10 éves Tanári Kórusának jubileumi hangversenyét.

A Hangversenyközpontban megtartott műsor elején Fehér Csaba, az iskolát fenntartó Nagytemplomi Református Egyházközség lelkésze köszöntötte az énekkart. Többek között arról is beszélt, hogy aki énekel, az kétszer imádkozik. Megköszönte a pedagógusoknak a kitartó szolgálatát, és reményét fejezte ki, hogy továbbra is folytatják közösségépítő, művészi tevékenységüket.

A kórus  10 éve alakult, az egyik kolléganő esküvőjére állt össze először a jóhangú tanári kar. Éppen ebben az esztendőben, 2008 augusztusában, a szentesi református iskolában tartották az Országos Református Tanévnyitót. Erre készülve született meg az ötlet, alakuljon egy tanári kórus. Ettől kezdve heti egy délután az éneklésé lett a kórustagok számára – mondta el bevezetőjében Dimákné Sebők Veronika tanárnő, koncert műsorközlője.

Az elmúlt években rendszeresen felléptek az iskolai alkalmakon túl, különböző városi kulturális rendezvényeken: Vöröskeresztes Jótékonysági hangverseny, Ars Sacra zenei fesztivál, Ökumenikus Imahét, adventi alkalmak. Mintegy ezer néző előtt szerepeltek az Omega együttessel, a felejthetetlen szentesi Omega-Oratórium koncerten a Nagytemplomban.

A repertoárt úgy állították össze, hogy ízelítőt adjanak az évtized, általuk énekelt dallamaiból, ennek megfelelően a hazai- és nemzetközi kórusirodalom legszebb darabjai csendültek fel – Farkas Márta karnagy vezetésével.

Mind ezek igazolására álljon itt néhány cím a felcsendült dallamok közül:

– Jacques Berthier: Ó, halld meg, Uram és Ne félj, ne aggódj

– Johann Sebastian Bach feldolgozásában az Erős vár kezdetű 390. dicséret, és Claude Goudimel: Tebenned bíztunk című darabja, mely a 90. zsoltár feldolgozása.

– Gárdonyi Zsolt – Kádár Ferenc: Magyar ének

– Daróczi Bárdos Tamás: Ünnepi kánon

– Gordon Young amerikai zeneszerző és orgonista két Alleluja-feldolgozása

– Halmos László: Jubilate, és Joannes Matthias Michel ugyancsak Jubilate (dzsessz-motetta)

– Kodály Zoltán: Cohors generosa

A program egyik megható ünnepi pillanata volt, amikor a „Nincs oly erő, mely minket elszakít” –  mottóval az elmúlt tíz esztendő valamennyi kórus tagja  közösen énekelt el két dalt, a tanári énekkar 10 évvel ezelőtti, legelső fellépéséről.

A koncerten közreműködött:

= Farkas Szilvia, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára,

= Tóth Lőrinc

= Nyíri Sára és felkészítő tanára, Takács Gabriella

= Tomcsányi Péter (felkészítő tanára: Mészárosné Suha Csilla)

= Várdai Lilla, aki Nagypál Anna ritmusos versét (slam) olvasta fel.

Az előadás a Zene-Világ-Zene programsorozat bérleten kívüli ráadás estje.

Képmelléklet:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?