Kiemelt hírek Szentes

180 m3 elektronikai hulladék gyűjt össze

Szentesen több évi szünet után, július 6-án elektronikai hulladékgyűjtést szervezett a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szentes Járási Hivatala.

A Szent Anna Plébánia előtti téren (Szentháromság tér) kialakított gyűjtőponton adhatta le a lakosság az otthon feleslegessé vált e-hulladékokat: számítástechnikai eszközöket, háztartási kisgépeket, szórakoztató elektronikai eszközöket, fényforrásokat, elemeket.

Ezekben az eszközökben olyan veszélyes anyagok találhatóak, amelyek ha a kukába kerülnek és a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, akkor a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódhatnak, vagy égetés során a levegőbe juthatnak, ezáltal pedig veszélyeztethetik a környezetet.

Bizony nagyon sok esetben (néhányan) illegális módon szabadulnak meg ezektől tulajdonosaik, így okozva még nagyobb kárt. Ezért (is) nagyon szükséges volt már egy ilyen akció lebonyolítása. Éltek is sokan a lehetőséggel.

Az emberek többsége autóval hozta el a hulladékot, így egy ideig, némi zavart is okoztak az Erzsébet téri közlekedésben. Ám voltak szép számmal, akik kerékpáron, vagy kiskocsival hozták el a kidobandókat.

Az látszik, hogy nagy szükség volt a központosított elektronikai hulladékgyűjtés megszervezésére, de mivel ezt először tettük, le kell szűrni a tapasztalatokat – mondta el kérdésünkre dr. Tóth Flórián, a Szentes Járási Hivatal vezetője. Látva a kezdeményezésben résztvevők nagy számát – kijelenthető: igény az van rá. Ennek tudatában kell gondolkodni egy újabb időpont meghatározásáról, a gyűjtőpont körültekintő kijelöléséről, és más apróbbnak tűnő részletkérdés kidolgozásáról – tette hozzá a hivatal vezetője.

Beszélgetve a jelenlévőkkel, azok megköszönték a gyűjtés kezdeményezését, az átvevő cég munkatársainak hozzáállását, a helyi Polgárőrség segítségét. Azt kérték, hogy a felvetett kisebb kritikai észrevételeiket fogadják meg a szervezők.

Az esemény szakmai támogatója a szegedi székhelyű Multigrade Környezetvédelmi Kft. volt. Képviselőjüktől megtudtuk, hogy (regisztráltan) 350-en adtak le elektronikai hulladékot, összesen 180 m3 mennyiségben. Gyakorlatilag minden, a lakosság által hozott hulladékot átvettek, talán egyetlen kivétel volt: nyomtatópatron átvételét mondták vissza, mert az nem tartozott bele ebbe körbe.

Képek:
ttps://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2877028099034995

Vélemény, hozzászólás?