Csongrád Hírek Kiemelt hírek

2 milliárd forint a hulladékgazdálkodási rendszerre

Mintegy 2 milliárd forintból fejlesztik a homokhátsági hulladékgazdálkodási rendszert a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív program forrásaiból. A projekt keretében új hulladékgyűjtő és szállító gépjárműveket vásárolnak, illetve megújulnak a válogatórendszerek, amelyek azt szolgálják, hogy minél több hulladékot újra lehessen hasznosítani.

 

navigate_before
navigate_next

A civilizáció és a városi lét velejárója az egyre nagyobb mennyiségű szervetlen hulladék. Néhány éve még bűzlő szeméthegyek éktelenkedtek a települések határában. Ma egy fejlett országban élő ember naponta 1 kg szemetet, hulladékot produkál.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselő megnyitójában arra hívta fel a figyelmet, ma a világban a legnagyobb kihívás, hogy azzal a hulladékkal, amelyet megtermelünk, mit lehet kezdeni. Szennyezettek a tengerek, állatfajok halnak ki a szennyezőanyagok miatt. Felelősségünk van, hogy utódainknak milyen környezetet hagyunk, de azt is fontos tudnunk, hogy rengeteg hulladék újra hasznosítható, ezáltal értékes. Ezért fontos ez a projekt, amely 86 település hulladékkezelését oldja meg. A környezettudatos életmód elterjesztése nagyon fontos feladat.

Bedő Tamás, a Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke a társulás történetét mutatta be. Az első ütem 2004-2010-ig tartott, 82 település hozott létre egy konzorciumot, 11 milliárd forintból ekkor épült a felgyői és a kiskunhalasi lerakótelep, bővítették a vaskúti telepet, számos gyűjtőgépjárművet is vásároltak, rekultiválták a régi szeméttelepeket. A második ütemben az volt a legfontosabb cél, hogy minél hosszabb ideig működjenek a lerakók, minél több szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladék legyen, amelyek nem kerülnek a telepre. 2011-15 között mintegy 4 és fél milliárd forintot fordíthattak szintén pályázati forrásból arra, hogy korszerű válogatórendszer épüljön, illetve a szelektív gyűjtést népszerűsítsék. A mostani pályázati projekt pedig a harmadik ütem, 2 milliárd forintból 2018 végéig megújulnak a válogatórendszerek Felgyőn és Vaskúton, valamint a kiskunhalasi telepre új gépkocsikat vásárolnak.

A Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Homokhátság területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre című projektet Agatics Roland, a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási  Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be.

Vélemény, hozzászólás?