Hírek Szentes

A 2000-es Tiszai árvíz eddig kevésbé ismert részletei

Az Országos Könyvtári Napok keretében a Szentesi Városi Könyvtár helyi Könyvtári Hetet szervezett, és szinte minden napra szerveztek programot. Első alkalommal Jászné Gyovai Ágnes, az ATIVIZIG Szentesi Szakaszmérnökség szakaszmérnöke tartott előadást a Kurcáról.  Olyan témát ismertetett, amelyről még a szakemberek is keveset tudnak: A Kurca toroki zsilip és a Mindszenti II. szivattyútelep egyidejű meghibásodása című előadása a 2000-es árvíz hátterét boncolgatta.

Az átépített zsilip

Bevezetésként elmondott néhány alap információt, mely szerint a Kurca főcsatorna teljes vízgyűjtő területe 1 135,3 km2, melyből az öblözetek főgyűjtői által összegyűjtött vizeket fogadja és gravitációsan vezetheti le a Tisza bal part árvédelmi töltés 52+335 szelvényében lévő Kurca toroki zsilipen keresztül a Tisza folyóba. A főcsatorna teljes hossza 39,359 km, mely a Hármas-Körös torkolatától indul és Mindszentig tart.

A befogadó Tisza folyó magas vízállása esetén a vizek elvezetését a Szentesi és Mindszenti szivattyútelepek biztosítják. A telepek összkapacitása 16,1 m3/sec.

A Kurca-toroki főzsilipnél 2000. április 15-én éjszaka drámai események zajlottak le. Az árhullám intenzív áradó szakaszában kialakult rendkívüli vízterhelés hatására a főzsilip síktáblás elzárásánál az árvízi kapu felső gumitömítésének meghibásodása miatt vízbetörés indult meg, ami akár elöntéssel is veszélyeztette Mártély, Mindszent, Hódmezővásárhely lakosságát.

A védekezési munkálatokban együttes erővel vettek részt a vízügyi szakemberekkel a helyi önkormányzat, a tűzoltóság, a Miskolci Speciális Mentőalakulat Búvár részlege, és a rendőrség. A megfeszített védekezés elhárította a vészt, de szükségessé vált a 115 éves műtárgy teljes átépítése a XXI. század igényeinek megfelelően.

Természetesen ennél részletesebb volt a tájékoztatás, minden apró részletre kitért – képekkel illusztrálva – a szakaszmérnök asszony.

 

 

Vélemény, hozzászólás?