Hírek Térség

Európa-hírű télbúcsúztató

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárást az idén február 8-13. között rendezték meg. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok, így hát sok változáson ment keresztül a még ennél is régebbi néphagyományok felelevenítése.

Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, ám látványosság szempontjából sokat nyert, ezért talán még nagyobb népszerűségre tett szert. Legtöbben talán Farsangvasárnapon, február 11– én látogattak el a Baranya megyei városba, hogy részesei legyenek Európa egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományőrző rendezvényének a Mohácsi Busójárásnak. Szentesről is többen látogattak el a programra.

 

 

 

 

Ezen a napon 16 helyszínen, 28 rendezvényt tartottak, többek között volt népművészeti- és kézműves vásár; nemzetiségi néptánc műsor;  zenekarok, táncosok, busó csoportok  bemutatói; ételkóstoltatás; táncházak; busók csónakos átkelése a Dunán, és még sorolhatnánk. A fő attrakció azonban kétségtelenül a busó felvonulás volt, amelyen 49 busó csoport 1350 busója vett részt. Az egész napi program másik jellegzetes eleme volt a Széchenyi téren a máglyagyújtás, majd kólózás a busókkal.

 

(A farsangvasárnap eseményeiről Lantos Imre készítette a fotókat.)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?