Kiemelt hírek Támogatott tartalom Térség

2020: a nagy változások éve a zöldenergiában és a klímavédelemben

Támogatott tartalom

A tavalyi év nemcsak a járvány és annak következményeitől volt hangos: 2020 soha nem látott változásokat hozott az energiaiparban, a klímával kapcsolatos kérdésekben. Ennek hatásai még nagyobb hullámokat vernek majd a következő években – nézzük meg a teljesség igénye nélkül, mikről is van szó!

A hagyományos energiaipar mélyrepülése

Hétköznapi, átlagfogyasztói szinten érzékelhető, hogy a klímavédelem szempontjából egyre tudatosabban választunk terméket és szolgáltatást. De miről árulkodnak a nagy számok? A világ legnagyobb, tőzsdén is megtalálható cégeit tekintve (az úgynevezett S&P mutató alapján) a hagyományos energiaipari vállalatok értéke valahol a lista alján található.

Érdekes, hogy nemcsak a mind fontosabbá váló információtechnológiai, de az egészségügyi és ingatlanvállalatok is megelőzik ezeket a cégeket. Ez azt jelenti, hogy a nagybefektetők körében is egyre kevésbé vonzó hagyományos energiával foglalkozó vállalkozásokba pénzt fektetni. Ráadásul a süllyedés leginkább az olajvállalatokat érintette.

A megújuló energia diadalmenete

 

Az elektromos autók egyre népszerűbbek

Az európai járműipar rendkívül rossz évet zárt tavaly. Ezen belül azonban könnyen felfedezhetjük a pozitív adatokat: az Európa 16 legfontosabb piacának számító országokban a több mint 50%-os éves visszaesést produkáló benzines eladások mellett az elektromos meghajtásúak 45%-os növekedést mutattak fel. Ez a tény megerősíti a trendet: a
klímavédelem és az Európai Unió irányelvei miatt valószínűleg – különösen az új autóknál – a villanyautók előretörése folytatódik majd.

A jövő erőművei zöldebbek
Az adatok szerint a szénnel, gázzal működő erőművek termelési kapacitását körülbelül a 2030-as években fogják túlszárnyalni a megújuló energiával, széllel vagy napenergiával dolgozó erőművek. Utóbbiak növekedése nagyon szembetűnő, míg a hagyományos erőművek termelése lassú apadást mutat már most is.

A „zöld befektetések” mérföldköve
2020 októberében lépte át a bűvös egymilliárd dollárt a zöld beruházásokat érintő kötvények összege. Ez a 15-szöröse a 2013-as adatnak, vagyis a növekedés elképesztő ezen a területen is.

Van még egy nagy szám: amikor ön fektet napenergiába! Ennek legegyszerűbb és talán leghasznosabb módja, ha napelemeket telepíttet a házára: a napenergia kéznél van, érdemes élni vele. Ha érdekli a lehetőség, vegye fel a kapcsolatot a napelemek tervezésében és telepítésében nagy szakértelemmel rendelkező Optimum Solar Kft.-vel!
Tekintse meg új csomagajánlataikat és kérjen egyedi árajánlatot – akár 24 órán belüli visszaigazolással.

További részletek és kapcsolatfelvétel: www.optimumsolar.eu

Vélemény, hozzászólás?