Hírek Kiemelt hírek Szentes

2021. évi hulladékgyűjtés rendje – SZENTES

Az FBH-NP Nonprofit KFT tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot a 2021. évi (2021. májustól 2022. áprilisig) a biológiailag lebomló hulladék, elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladék gyűjtési rendjéről, valamint lom hulladék elszállításának módjáról és a kommunális hulladék elszállításáról.

 

Biológiailag lebomló hulladék HASZNOSÍTÁSA

 

A háztartásokban keletkező zöldhulladék hasznosítására megfelelő megoldást nyújt a házi komposztálás.

Miért szállítjuk el a kert számára fontos és hasznos szerves hulladékokat? A komposztálás lehetőséget ad arra, hogy a háztartásban és a kerti munkák során keletkező szerves hulladékokban lévő tápanyagokat visszajuttassuk a talajba!

A házi komposztálás előnyei:

– sok kerti és konyhai hulladékból környezetbarát módon, komolyabb műszaki és anyagi ráfordítás nélkül komposzt állítható elő.

– kevesebbet kell költeni talajjavító anyagra, trágyára, a konyhakert vagy gyep számára.

A biológiailag lebomló hulladékgyűjtés során az ingatlanoknál kertekben, udvarokban, konyhában keletkező minden szerves anyagtartalmú hulladék elszállítása történik az FBH-NP Nonprofit Kft. által díjmentesen biztosított biológiailag lebomló zsákban, illetve az ágnyesedéket max. 70 cm hosszú 50 cm átmérőjű kötegekben összekötve a zsák mellé helyezze ki oly módon, hogy a közterületen a begyűjtést végző gépjármű meg tudja közelíteni és kézi erővel mozgatható legyen. Amennyiben a biológiailag lebomló hulladékot nem ilyen formában helyezik ki, vagy ha a kommunális hulladékkal keveredik, akkor a gyűjtőjárattal nem áll módunkban elszállítani.

  1. 06.30-ig a zöldhulladék gyűjtési gyakorlat a korábban megszokottak szerint történik.

2021.07.01. napjától a lágyszárú begyűjtéssel egyidejűleg munkatársaink maximum 2 db (átlátszó, zöld színű emblémás) cserezsákot biztosítanak.

Szükség esetén további zsákokat az alábbi értékesítési helyeken lehet beszerezni átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírása ellenében az ingatlanhasználó, vagy meghatalmazottja, a közszolgáltatás számlafizetője nevére. A zsák átvételéhez személyes okmányok szükségesek, mivel a közszolgáltatás ellenértéke (kommunális többlethulladékos zsák árával megegyező: 289 Ft +ÁFA/db), utólag a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. által kerül kiszámlázásra.

Lágyszárú zöldhulladék gyűjtési alkalmanként, ingatlanonként kizárólag 2 db ingyenes zsák, valamint további „korlátlan” mennyiségű kék színű megvásárolt FBH-NP Nonprofit Kft. felirattal ellátott lebomló zsák helyezhető ki.

  • Továbbá a lakosság részére ingatlanonként 1 m3/év zöldhulladék mennyiség díjmentesen leadható a 6600 Szentes, Külterület 01398/24. hrsz… alatti hulladékudvarban.
  • Amennyiben az ingatlanon nagyobb mennyiségű zöldhulladék keletkezik, annak elszállítására is biztosítunk lehetőséget. Igény szerinti méretben, díj ellenében konténer rendelhető Társaságunktól. Konténerrendelési igényét a kontenermegrendeles@fbhnpkft.hu címen adhatja le.

A biológiailag lebomló hulladékok aprítás és komposztálás után hasznosításra kerülnek. Az elkészült komposztot a Tisztelt Érdeklődők a Regionális Hulladéklerakókban (Vaskút, Kiskunhalas, Felgyő) beszerezhetik.

A csomagolási hulladék gyűjtésére alkalmas edényzetben elhelyezhető hulladékok:

  • Papírhulladék, italos karton (újság, folyóirat, füzet, könyv, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz lapítva, kiöblített italos kartondobozok kupak nélkül.
  • Műanyag- és fémhulladékok (kiöblítve, kupak nélküli PET palack, PP, HDPE jelzésű flakonok, pl: tejfölös, samponos, ásványvizes, üdítős flakonok; műanyag zacskó vagy szatyor, háztartási fém, italos és konzervdoboz kiöblítve, apróbb fémtárgyak)

HÁZHOZ MENŐ LOMTALANÍTÁS

A lomtalanítást évente 2 alkalommal / ingatlan díjmentesen tudja igénybe venni az az ingatlantulajdonos, aki minden negyedévben megkapja hulladékszállításra vonatkozó számláját, valamint hátralékkal nem rendelkezik. Lomtalanítás keretében a háztartásban keletkezett lom (feleslegessé vált használati tárgyak, eszközök, bútorok, egyéb kisebb méretű tárgyak, anyagok zsákolva vagy kötegelve) kerül elszállításra.

Lomtalanítási igényét a +36-79/524-821 telefonszámon tudja jelezni.

Kommunális hulladék gyűjtés

A kommunális hulladék begyűjtésének napjai: hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek.

Amennyiben háztartásában nagy mennyiségben keletkezett kommunális hulladék, úgy többlethulladék elszállítására alkalmas zsákot biztosítunk díj ellenében ügyfélszolgálatunkon vagy ügyfélkapcsolati pontjaink egyikén.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?