Hírek Kiemelt hírek Térség

Véleményütközések a térségi kamarai ülésen

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) Szentes Térségi Szervezete beszámoló ülést és vállalkozói fórumot tartott március 7-én, az Aranykalász étteremben.

Az eseményen részt vett és válaszolt kérdésekre Farkas Sándor, országgyűlési képviselő; Szirbik Imre, Szentes polgármestere; Nemesi Pál, megyei gazdasági önkormányzat elnöke, valamint Horváth István, a térségi szervezet elnöke.

A napirendek előtt Horváth István mondta el vitaindítónak szánt gondolatait a város gazdasági életéről, azon belül is leginkább az idegenforgalom és a közlekedés állapotáról. Csak néhány felvetés a vitaindítóból:

+ a város az utóbbi években csak a legminimálisabb fejlesztési forrásokhoz jutott, különösen igaz ez a hasonló lélekszámú megyei városokhoz viszonyítva.

+ az idegenforgalom egyik jellemző adata az abból befolyt adó mértéke, a megyében a városokkal összevetve Szentesen a legkisebb: 5 millió Ft. volt az előző évben.

+ az elmúlt évek során közlekedési vákuumba került a város: minden fontosabb, magasabb rendű út elkerüli Szentest, és kilátás sincs ennek  a tendenciának  a megváltoztatására.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő szerint sajnálatos, hogy Szentes az utóbbi évtizedekben nem használta ki az egykor meglévő idegenforgalmi adottságaiból kínálkozó lehetőségeket, és ezeket a lemaradásokat ma már sokkal nehezebb ledolgozni. Az utakról megfogalmazott véleménnyel nagyjából egyetértett, bár hozzátette: azok egy része tervszerűen megújult az elmúlt négy évben, és a jobb minőségű utak – részben – Szentes felé „csábítják” a forgalmat. Ezt követően adott egy rövid tájékoztatást a Szentes térségében működő vállalkozásokat érintő, és az elkövetkező években várható gazdasági lehetőségekről.

 

 

Szirbik Imre a vitaindítóban elhangzottakra reagálva elmondta, a gazdasági szférában használatos számok különlegesek, hiszen ha akarom, akkor ugyanaz a mutató segítheti a gazdasági fejlődést, vagy éppen bizonyíthatja annak elmaradását – és erre példát is hozott fel. Továbbá a város vezetője a település gazdasági helyzetéről, a vállalkozásokat érintő tervekről adott tájékoztatást. Ennek kapcsán hangzott el, hogy például foglalkoztatottság terén – megyei, de akár országos összehasonlításban is – jól áll a település, vagy a város költségvetésének pénzügyi stabilitása is elégedettségre adhat okot.

 

 

Kérdésünkre, a 2017. évben végzett térségi kamarai munkáról, ezt válaszolta Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke:

Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke a Szentesi Térség munkájáról

Véleményütközések a térségi kamarai ülésenA Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) Szentes Térségi Szervezete beszámoló ülést és vállalkozói fórumot tartott március 7-én, az Aranykalász étteremben.Az eseményen részt vett és válaszolt kérdésekre Farkas Sándor, országgyűlési képviselő; Szirbik Imre, Szentes polgármestere; Nemesi Pál, megyei gazdasági önkormányzat elnöke, valamint Horváth István, a térségi szervezet elnöke.A napirendek előtt Horváth István mondta el vitaindítónak szánt gondolatait a város gazdasági életéről, azon belül is leginkább az idegenforgalom és a közlekedés állapotáról. Csak néhány felvetés a vitaindítóból:+ a város az utóbbi években csak a legminimálisabb fejlesztési forrásokhoz jutott, különösen igaz ez a hasonló lélekszámú megyei városokhoz viszonyítva.+ az idegenforgalom egyik jellemző adata az abból befolyt adó mértéke, a megyében a városokkal összevetve Szentesen a legkisebb: 5 millió Ft. volt az előző évben.+ az elmúlt évek során közlekedési vákuumba került a város: minden fontosabb, magasabb rendű út elkerüli Szentest, és kilátás sincs ennek a tendenciának a megváltoztatására.Farkas Sándor országgyűlési képviselő szerint sajnálatos, hogy Szentes az utóbbi évtizedekben nem használta ki az egykor meglévő idegenforgalmi adottságaiból kínálkozó lehetőségeket, és ezeket a lemaradásokat ma már sokkal nehezebb ledolgozni. Az utakról megfogalmazott véleménnyel nagyjából egyetértett, bár hozzátette: azok egy része tervszerűen megújult az elmúlt négy évben, és a jobb minőségű utak – részben – Szentes felé „csábítják” a forgalmat. TEzt követően adott egy rövid tájékoztatást a Szentes térségében működő vállalkozásokat érintő, és az elkövetkező években várható gazdasági lehetőségekről.Szirbik Imre a vitaindítóban elhangzottakra reagálva elmondta, a gazdasági szférában használatos számok különlegesek, hiszen ha akarom, akkor ugyanaz a mutató segítheti a gazdasági fejlődést, vagy éppen bizonyíthatja annak elmaradását – és erre példát is hozott fel. Továbbá a város vezetője a település gazdasági helyzetéről, a vállalkozásokat érintő tervekről adott tájékoztatást. Ennek kapcsán hangzott el, hogy például foglalkoztatottság terén – megyei, de akár országos összehasonlításban is – jól áll a település, vagy a város költségvetésének pénzügyi stabilitása is elégedettségre adhat okot.A rendezvényen a végzett munkáért Kiss Endre és a Séf Kft. kapott elismerést a kamarától.Képek az ülésről:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=1922317414506073A 2017. évben végzett térségi kamarai munkáról, ezt nyilatkozta Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke (a cikk alján).

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2018. március 9.

 

A rendezvényen a végzett munkáért Kiss Endre és a Séf Kft. kapott elismerést a kamarától.

 

 

Vélemény, hozzászólás?