Kiemelt hírek Térség

Szobrot avattak a szegvári néptáncosoknak

Szegváron a Művelődési Ház előtti részen június 7-én bronzszobrot állítottak a helyi Dobbantó Néptáncegyüttes tiszteletére. A június 7-én megrendezett szobor-avatón Csatordai Lajos, a „Szegvári Szobor Bizottság” tagja mondott köszöntőt.

Az egykori néptáncos felelevenítette az együttes alapításának történetét, felvillantotta az öt évtizedes múlt fontosabb állomásait, emlékezett egy-egy átélt élményre.

Gémes László, Szegvár nagyközség polgármestere az együttesnek a település életében betöltött szerepéről beszélt. Nem csak a község kulturális, hanem társadalmi életét is meghatározta a néptáncegyüttes léte: közösségépítő, néphagyomány őrző tevékenysége nagy hatással volt, van a falu életére. Beszéde végén felolvasta Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő köszöntő levelét.

Megköszönte dr. Antal Péter ny. gyógyszerész kezdeményező szerepét, a támogatók segítségét és a művészek (Lantos Györgyi, Máté István és Máté Hunor) alkotó munkáját.

Az egykori Szegvári Művelődési Ház igazgatójának, Körösi Lajosnak a lánya olvasta fel a néptáncegyüttes alapításánál is „bábáskodó” kulturális szakember gondolatait.

A „Szegvári néptáncospár” szobrát dr. Antal Péter, Gémes László, dr. Sztantics Csaba és a néptáncegyüttes egy táncospárja leplezte le, majd Andrási Elemér plébános szentelte fel.

Az ünnepségen jelen voltak a jelenlegi és egykori néptáncosok, továbbá Magyar Imre az együttes alapító-művészeti vezetője, a Szentes Városért Emlékérem tulajdonosa. Közreműködött a Csongrád megye Közgyűlés Alkotói Díjával kitüntetett Dobbantó Néptáncegyüttes.

Képgaléria:
//www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2803343349736804

//www.facebook.com/szentesigyors/videos/474475823325349/

 

Vélemény, hozzászólás?