Hírek Kék hírek Térség

Nagy gondot jelenthet a vadbaleset

Sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni ellenőrzés során a vadelütéses balesetekre hívta fel a figyelmet a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága. Az akcióban vadriasztó sípot kaptak az autósok.

A vadbalesetek szempontjából frekventált helyszínen  július 27-én tartottak közúti ellenőrzést a rendőrök, melynek során a helyspecifikus baleseti forrásra hívták fel a figyelmet, továbbá egy vadriasztó sípot adtak át.

Vad Róbert a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság MBB titkára elmondta: a vadbalesetek nemcsak a tavaszi, de az őszi időszakban is komoly rizikófaktort jelentenek a közlekedésben. Július végétől augusztus közepéig az őzek párzási időszaka zajlik. Ebben az időszakban a különféle riasztók sem nyújtanak tökéletes biztonságot. A megoldást az eszközök mellett a körültekintő és óvatos vezetéstechnika jelenti a baleset specifikus útszakaszokon.

A vadbalesetek komoly rizikófaktort jelentenek közlekedésbiztonsági, valamint vadgazdálkodási szempontból. Fontos a járművezetők figyelmét felhívni, hogy nem csak a párzási időszakban és nem csak a táblákkal jelzett szakaszokon kell óvatosan közlekedniük, hanem erdősávok, termőföldek mellett is, különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban. Még körültekintő vezetés mellett sem lehet mindig elkerülni a balesetet, mert sokszor hirtelen, féktávolságon belül lép a vad az autó elé, az azonban nem mindegy, hogy milyen sebességről kell vészfékeznie a sofőrnek, s mekkora lesz az ütközés ereje- tette hozzá a szakember.

 

Vélemény, hozzászólás?