Kiemelt hírek Szentes

Egy fiatal szarmata lány sírját találták meg Berekháton!

A szentesi Koszta József Múzeum szakemberei szarmata sírt tártak fel a város Berekháti részében, ahol ez (talán) nem számít szokatlannak, hiszen ezen a területen az előző évtizedekben már több ilyennel „találkoztak” a gyűjtemény régészei.

Filep Fanni, a múzeum ásatásvezető régésze is hasonló véleményen van, ugyanakkor számára (is) nagy izgalmat, és a felfedezés semmi mással nem összehasonlítható örömét adta a valószínűleg fiatal, és egy szarmata lány tetemét tartalmazó sír megtalálása.

Elmondta: szerencsések voltak, mert április 6-án kezdték el a munkálatokat, és gyakorlatilag egy nap alatt rátaláltak és láthatóvá tették a leletet. Elképzelhető, hogy a közelben még újabbakat is találnak, amire a szarmata temetkezési szokások, és az eddig ismert területi sajátosságok miatt gondolnak.

A nemrégiben a múzeummal megkötött tudományos együttműködésre vonatkozó megállapodásuk értelmében Dr. Türk Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének Magyar Őstörténeti és Honfoglalás kori Régészeti Tanszékének vezetője a helyszínen segíti a feltárást és a leletmentést. Beszélt arról, hogy dr. Vörös Gabriella és Szabó János József egykori szentesi múzeumigazgató-régészek igen széleskörű tudományos munkát végeztek ebben a témában.

Kijelentette: a most megtalált szarmata sír eltér az eddigiektől, annyiban mindenképp, hogy a test tájolása dél-északi, az eddigi kelet-nyugatival szemben. Hozzátette: a tájolást követve még újabb sírhelyeket is találhatnak.

Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója elmondta, hogy a törvényileg (is) kötelező próbafeltárásokat végezték el az adott helyszínen megvalósuló beruházás területén – így találtak rá a 3.-4. század környéki sírra. Szakembereik útmutatásai alapján beazonosítják, tovább elemzik a leletet, illetve folytatják a feltárást.

A szarmaták, az iráni nyelvet beszélő nomád nép, a Krisztus utáni 1. század közepén jelent meg Magyarországon. A kedvező földrajzi adottságok miatt felhagytak a nomadizáló életmóddal, és a 2-3. században már a szentesi határban is letelepedtek a szarmaták.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3715277808543349

 

szarmata sír-feltárás

Egy fiatal szarmata lány sírját találták meg Berekháton!(Képmelléklettel)A szentesi Koszta József Múzeum szakemberei szarmata sírt tártak fel a város Berekháti részében, ahol ez (talán) nem számít szokatlannak, hiszen ezen a területen az előző évtizedekben már több ilyennel „találkoztak” a gyűjtemény régészei.Filep Fanni, a múzeum ásatásvezető régésze is hasonló véleményen van, ugyanakkor számára (is) nagy izgalmat, és a felfedezés semmi mással nem összehasonlítható örömét adta a valószínűleg fiatal, és egy szarmata lány tetemét tartalmazó sír megtalálása. Elmondta: szerencsések voltak, mert április 6-án kezdték el a munkálatokat, és gyakorlatilag egy nap alatt rátaláltak és láthatóvá tették a leletet. Elképzelhető, hogy a közelben még újabbakat is találnak, amire a szarmata temetkezési szokások, és az eddig ismert területi sajátosságok miatt gondolnak. A nemrégiben a múzeummal megkötött tudományos együttműködésre vonatkozó megállapodásuk értelmében Dr. Türk Attila, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének Magyar Őstörténeti és Honfoglalás kori Régészeti Tanszékének vezetője a helyszínen segíti a feltárást és a leletmentést. Beszélt arról, hogy dr. Vörös Gabriella és Szabó János József egykori szentesi múzeumigazgató-régészek igen széleskörű tudományos munkát végeztek ebben a témában.Kijelentette: a most megtalált szarmata sír eltér az eddigiektől, annyiban mindenképp, hogy a test tájolása dél-északi, az eddigi kelet-nyugatival szemben. Hozzátette: a tájolást követve még újabb sírhelyeket is találhatnak.Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója elmondta, hogy a törvényileg (is) kötelező próbafeltárásokat végezték el az adott helyszínen megvalósuló beruházás területén – így találtak rá a 3.-4. század környéki sírra. Szakembereik útmutatásai alapján beazonosítják, tovább elemzik a leletet, illetve folytatják a feltárást. A szarmaták, az iráni nyelvet beszélő nomád nép, a Krisztus utáni 1. század közepén jelent meg Magyarországon. A kedvező földrajzi adottságok miatt felhagytak a nomadizáló életmóddal, és a 2-3. században már a szentesi határban is letelepedtek a szarmaták.Képgaléria:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3715277808543349

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2020. április 7., kedd

Vélemény, hozzászólás?