Kiemelt hírek Térség

Megyei roma egészségnap

Október első szombatján a baksi Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvodában rendezték a megyei roma egészségnapot, az EFOP-1.6.3-17-2017-00003 Csongrád Megyei Felzárkózási és Esélyegyenlőségi Program keretében.

Búza Zsolt, a község polgármestere megköszönte a megyei önkormányzatnak, hogy Baksot választotta a roma egészségnap helyszínéül a megye hatvan települése közül.

Kormányos Sándor, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat mezőgazdasági tanácsnoka pedig köszöntőjében arról szólt, hogy a felzárkóztatás az esélyegyenlőségről szól a munkában, a lakhatásban és a szerelemben is!… Kiemelte, hogy ennek érdekében a cél, hogy a különböző gondolkodásmódok találkozzanak egymással.

A hivatalos megnyitó után a mindenkit megmozgató programmal folytatódott az egészségnap. A résztvevők a mintegy egy órás testmozgató, aerob jellegű edzés gyakorlataival nem csupán a regisztrációkor kapott müzliszeletben, almában és a dobozos üdítőben rejlő csekély kalóriákat égették el, de még az otthoni reggeliét is.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

A főképp gyerekek részvételével zajló programban a sportcsarnokban közben vérnyomás, majd testzsír mérés és életmód tanácsadás várta az érdeklődőket, s akinek kedve volt, az egy ambu baba segítségével az életmentés legfontosabb fogásaival is megismerkedhetett.

Persze a könnyedebb testmozgás sem maradt el, hiszen a hat éven aluliakat ugrálóvár várta, míg a nagyobbak ping-pongozhattak, kosárlabdázhattak, kapura rúghattak.

Az is kiderült, hogy a romák korai halálozás okai közt szerepel az egészségtelen étkezés (krumpli, zsír, cukor), és az is, hogy későn mennek orvoshoz.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Vélemény, hozzászólás?