Kiemelt hírek Térség

A Megyei Felzárkózási Fórum záró ülése

Az EFOP-1.6.3-17-2017-00003 kódszámú pályázat keretében megalakult Csongrád Megyei Felzárkózási Fórum november 25-én online záró Fórum ülést tartott.

Dr. Polner Eörs, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében elmondta, hogy hosszú folyamat végére érkeztek, a projekt 3 éve alatt 6 fórum ülést, 24 munkacsoport ülést, és a Roma Egészségnappal együtt 13 tematikus rendezvényt tartottak, összesen 460 résztvevővel 30 településen. A program két legfontosabb eredménye a Szolgáltatási Út Térkép, amely már a tavalyi évben elkészült és a Megyei Esélyteremtő Paktum, amely véglegesítése folyamatban van.

Kiss Csilla kormány-főtanácsos kiemelte, hogy sikeres volt a program, mivel az alapcél a partnerségi és konzultációs rendszer létrehozása megtörtént. Az új felzárkóztatási stratégia elkészítése, társadalmasítása lezajlott, folyik az operatív programok egyeztetése. A társadalmi felzárkóztatás célja a szegénység felszámolása, újra termelődésének megakadályozása, a területi egyenlőtlenségek megszüntetése. A szociális, felzárkóztatási hálót a jövőben is szeretnék
fenntartani.

Márton Zoltán, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság osztályvezetője hangsúlyozta: az információrobbanás miatt megszakadt az apáról fiúra öröklődő tudásátadás folyamata, így a digitális technológiát kell kihasználni a társadalmi felemelkedés elősegítésére. A foglalkoztatási és az esélyteremtő paktumnál azon dolgozott az önkormányzat, hogy olyanokat segítsen az öngondoskodásban, illetve a munkaerőpiacon, akik maguktól ezt nem tudják megtenni.

Kiemelt feladat továbbra is a magyarországi roma társadalom felzárkóztatása, továbbá gazdasági érdek, hogy munkaerő tartalékként tekintsünk a roma fiatalokra. Megállapítható, hogy a felzárkózás kétoldalú folyamat, a többségi társadalmat is befogadóvá kell tenni a felzárkózás iránt.


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul
meg.

Vélemény, hozzászólás?