Hírek Kiemelt hírek Szentes

Huszonöt magnólia fát ültetnek Szentesen

A szentesi önkormányzat szervezésében ezen a héten város több pontján ültetünk magnólia fát, hogy minél több helyen lehessen gyönyörködni ebben az április-májusban virágzó szépségben.
Egy kis magnólia történet:
Az első magnóliákat tudomásunk szerint i.sz. 650-ben Kínában buddhista szerzetesek már termesztették. A Magnolia denudata fehér virága a templomkertekben a tisztaság szimbóluma volt.
A 17. század második felében az angol misszionáriusok feladatként kapták, hogy kutassanak fel, küldjenek haza minden új növényfajt: ennek eredményeként ismerték meg a magnóliát az európaiak is.
Magyarországra a 18. század végén érkeztek be az első példányok – valószínűleg Eszterházy Miklós herceg hozatta őket kismartoni parkjába, amit 1754-ben kezdtek el építeni – az első feljegyzések 1830-ban említik őket.
A városban 25 magnólia csemetét ültetnek, 21 helyszínen, többek között: a központban, a Kertvárosban, a Felsőpárton, a Ligetben, a Kurca-parton, Berekháton, valamint Lapistón és Magyartésen – sokunk örömére.
Április 19-én Szabó Zoltán Ferenc polgármester és az adott városrész önkormányzati képviselői ültettek magnólia facsemetét a kertvárosban, a Nádai téren, a Farkas Antal utcai óvodánál (a videó itt készült) és a könyvtár környékén.

 

Vélemény, hozzászólás?