Hírek Szentes

70 éves a Könyvtár – „a város kulturális központja”

Szentes Városi Könyvtár október 3-án az intézmény fennállásának 70. évfordulója tiszteletére jubileumi ünnepséget tartott. A rendezvény kezdeteként a Könyvtár déli oldalánál az „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” országos akció keretében egy vérbükk elültetésével a környezettudatosság és az olvasás fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az intézményben a megjelent vendégeket Sallainé Gresó Klára könyvtár-igazgató köszöntötte, külön tisztelettel említve a könyvtár egykori munkatársait, akik közül sokan jöttek el az ünnepségre.

Szirbik Imre polgármester mondott köszöntőt, melyben a könyvek jelentőségére hívta fel a figyelmet. Megköszönte a könyvtár munkatársainak a helyi kultúra életében is betöltött meghatározó szerepét, munkájukhoz további sok sikert kívánt.

Vágvölgyi Zoltán könyvtáros a könyvek kialakulásának történetéről beszélt, majd ismertette a Szentesi Könyvtár 70 éves múltjának fontosabb állomásait.

Ezek közül – távirati stílusban – néhány:

+ 1949 – Körzeti Könyvtár az Ady Endre utca 11. alatti Csúcs Miklós-féle házban (elbontva, a helyén papírbolt van)
+ 1952 – Járási és Városi Könyvtár a József Attila utca 1. szám alatti egykori Simkó Ignác-féle bérházban (ma Francia Pékség).
+ 1984-től ide került az 1974-ben létrehozott Gyermek-könyvtár 1984 – Városi Könyvtár a Petőfi utca 1. alatti egykori Szentesi Takarékpénztár Kossuth tér felőli részében.
+ 1998 óta a Gyermekkönyvtár működik itt 1998 – Szentes Városi Könyvtár a Kossuth Lajos utca 33-35. alatt álló egykori zsinagóga könyvtári célra felújított épületében

Az esemény baráti beszélgetéssel, ünnepi torta-szegéssel zárult.

Az ünnepségen közreműködött: Szekrényesi Viktória (hegedű), Farkas Szilvia (zongora), Paulovics Tamás (vers)

Képgaléria az ünnepségről:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3120041478066988

Képgaléria a faültetésről:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3120054134732389

Vélemény, hozzászólás?