Csongrád Hírek Kiemelt hírek

90 éves a Bársony

bársony

Fennállásának 90 éves jubileumát ünnepelte a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. Az ünnepségen a fenntartó Földművelésügyi Minisztériumtól Jubileumi Oklevelet vehetett át az intézmény igazgatója.

 

Zsúfolásig megtelt a csongrádi Művelődési Központ Magyar Király Díszterme diákokkal, tanárokkal, vendégekkel. 90 év tisztelet parancsol és elgondolkodásra késztet. Vári László igazgató felidézte az iskola történetét, amely téli gazdasági iskolaként jött létre az I. világháború után. Az oktatás 1927. november 9-én kezdődött. Akkor még nem az ifjúsági képzésről szólt. Azóta számtalan szakember került ki az iskola falai közül, amely mostanra már országos beiskolázású középiskola. Az 1971-ben épült a kollégium, ezt idén egy pályázatnak – valamint a tulajdonos önkormányzatnak és a fenntartó minisztériumnak – köszönhetően felújították, hogy a diákok jó körülmények között lakhassanak. Az iskolaépületet jövőre kormányzati támogatással újítják fel, az előkészítés most folyik.

Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: bár az elmúlt 20 évben négyszer is volt fenntartó-váltás, mégis a csongrádi közoktatás egyik bástyája, büszkesége a Bársony István Szakgimnázium, a térség meghatározó szakemberképzője.  Ez a 90 év csak egy állomás – emelte ki Bedő Tamás –, a múltról már hallottunk, a jelent megéljük, és a felújítások azt vetítik előre, hogy van jövő. A mai viszonyok között az anyagi ráfordítások mindig a bizalmat jelzik, hogy Csongrádon lesz agrárszakképzés.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a jövő agrárszakembereinek a képzése elengedhetetlen és a jövő társadalma szempontjából meghatározó kell, hogy legyen. mindenkinek az a feladata, hogy az adott szakma területén helytállva olyan termékeket, élelmiszert állítsanak elő, amely a magyar és az európai társadalomban meghatározó lehet. Óriási kihívás ez – mondta a képviselő.

Farkas Marianna, az iskolát fenntartó Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese jubileumi oklevelet adott át Vári Lászlónak. Az ünnepség végén pedig az elmúlt héten zajlott Bársony-napok versenyeinek eredményét hirdették ki.

bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
bársony
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?