Kiemelt hírek Támogatott tartalom Térség

A 4 legfontosabb ásvány, amely a megújuló energia előállításához szükséges

Támogatott tartalom

A tiszta, más néven zöld energiára történő átállás valószínűleg az emberiség egyik
legfontosabb tette. Így ugyanis elkerülhetjük a globális klímaváltozás okozta természeti, gazdasági és társadalmi katasztrófát, és jobb, élhetőbb helyet hagyhatunk utódainkra is. A zöld energia legfontosabb területei a megújuló energiaforrásokra alapozott iparágak, amelyeknek speciális, ritka nyersanyagokra van szükségük. Ezek közül mutatjuk most be a négy legfontosabbat.

A megújuló energia barátja: a réz
A lágy, alakítható réz tiszta állapotában egy rózsaszín-narancssárga színű fém. A földfelszín külső rétegében található, és ritkaságszámba megy, hogy a természetben közvetlenül felhasználható formában bányászható. A legjelentősebb termelőországok Chile, az Egyesült Államok és Indonézia.
A réz kiváló vezetőképességének köszönhetően az elektromos motorok elengedhetetlen alapanyaga, ezen kívül pedig a szélerőművek és napelemek gyártásából is kihagyhatatlan. A karbonsemleges jövőnk felé vezető úton a réz még egy fontos szerepet tölt be: a karbon megkötésében és tárolásában is sűrűn felhasználják.

 

E nélkül nincs mobiltelefon sem: a lítium

A lítium a periódusos rendszer legkönnyebb, ezüstös-fehér színű fémje, amelyet az alkálifémek csoportjába sorolnak. Becslések szerint a földkéreg minden kilogrammja 20 milligrammnyi lítiumot tartalmaz, melynek köszönhetően a természetben 25. leggyakrabban előforduló elemről beszélhetünk. A legnagyobb készlettel rendelkező ország – földtörténeti adottságainak és elhelyezkedésének köszönhetően – Chile, de szorosan a nyomában találjuk Bolíviát, illetve jelentős termelők közé tartozik még Ausztrália, Kína és Argentína is. Mivel a lítium kinyerése egyszerű szűréses technikával történik, ezért a relatív környezeti hatások pozitívak.

A lítium az alapanyaga modern élet egyik elengedhetetlen szerkezetének, a lítiumion-akkumulátoroknak, amelyek ugyanúgy megtalálhatóak a mobiltelefonokban és az elektromos autókban. A lítium jelentősége tehát egyre nagyobb, és a technikai fejlesztések is a tartósabb, jobb minőségű akkumulátorok gyártását célozzák meg.

Elemi szükség van rá: a kobalt

A különleges olvasztással előállított csillogó, ezüstszürke átmenetifémet, a kobaltot a nikkel- és rézbányászat melléktermékeként állítják elő. A legnagyobb kobaltelőállító országok TOP 3-as sorrendje: Kongó, Oroszország, Ausztrália.

Ezt a fémet alapvetően a nagy teljesítményű ötvözetek gyártásához használják, illetve fontos szerepet kapott az újratölthető akkumulátorok elkészítésében is, hiszen a lítiumion-akkumulátor katódjának lényeges része. Az energiatárolásban és az elektromos autókban is megtaláljuk, tehát a zöld jövő építésében mindenképp hosszabb távon is számíthatunk a kobaltra.

Aki szelet vet: a molibdén
A molibdén természetes módon nem fordul elő szabad fémként a Földön; csak ásványi anyagokban található meg különféle oxidációs állapotban. A molibdénelőállítás piaca még viszonylag kicsi, de mindenesetre Kína, az Egyesült Államok és Chile számít ezen a téren a legnagyobbnak. Az előállított molibdén körülbelül 86% -át a kohászatban használják fel. Mivel ez a fém ellenáll a szélsőséges hőmérsékletnek anélkül, hogy megvastagodna vagy elpuhulna, széles körben kedvelt ötvözőelemként ismert.
A molibdén óriási jelentőségét a szélturbinák adják: bár egy-egy ilyen szerkezetben csak 0,15%-nyi molibdén található meg, mégis, a kisebb termelés és az egyre növekvő kereslet roppant fontossá teszi – sőt, még a geotermikus energia termelésében is szerepet kap.

A napelemek szakértőjeként mi már régóta barátai vagyunk e fontos ásványoknak. Ha ön is
szívesen tenne a fenntarthatóságért – és pénztárcáját is kímélő energiamegoldást szeretne
otthonában – vegye fel a napelemek telepítésében, működtetésében nagy szakértelemmel
rendelkező Optimum Solar Kft.-vel a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?