Kiemelt hírek Szentes

A Bod család élete Szentesen folytatódik

Az Együtt Szentesért Egyesület és a Szentes Városi Könyvtár szervezésében szeptember 16-án, az ’Arcképek Szentesről’ című sorozat vendége vendégeként köszöntötték a 90 éves Dr. Bod Péter nyugalmazott igazgató-főorvost, ornitológust. A könyvtárban megtartott program moderátora Szobota Imréné, az egyesület elnöke volt.

A beszélgetés elején már megtörtént a köszöntés, hiszen augusztus 29-én töltötte be az ünnepelt a 90. életévét. Két gyermeke szintén orvos, három unokája és három dédunokája van. Ezt követően dr. Bod Péter életpályáját járták be – virtuálisan.

Dr. Bod Péter belgyógyász, repülőorvos, ornitológus. A híres erdélyi irodalomtörténész, Bod Péter egyenesági leszármazottja.

Orvosi pályájának főbb állomásai: 1953- a légierő honvédorvosa, 1955-től a szentesi kórházban segédorvos, alorvos, adjunktus, 1974-től igazgató főorvos, 1989-től nyugdíjas.

Fő kutatási területei az izotóp diagnosztika, egészségügyi szervezés, a számítástechnika egészségügyi alkalmazása

Kitüntetései:
1966-ban „Érdemes Orvos”, 1981-ben „Kiváló Orvos”, miniszteri elismerésben, 1989-ben a „Szentes Város Fejlesztéséért” kitüntetésben részesült. 1998-ban „Dr. Bugyi István Emlék-érem”, 2016-ban „A Városért Emlékérem” elismerések birtokosa lett.

A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége vezetőségi tagja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagja, 1974- a Pusztaszeri Helyi Csoport elnöke, az Ellenőrző Bizottság elnöke, 1995- az Elnökség tagja, ma örökös tag.

A nagy elődökhöz méltóan élt és dolgozott: orvosként és a természetet kutatva. Mind a mai napig szenvedélyes madarász, a madártan területén a populáció dinamika és a szikesek madárvilága kutatta leginkább. Számos tudományos közlemény és több kötet szerzője, társszerzője.

Kedves madarairól napjainkban is tart előadásokat.
Ezúttal, egy kb. tíz évvel ezelőtti rádiós beszélgetést idézünk fel, ami időszerűségét tekintve ma is nagyon érdekes:
https://soundcloud.com/szgyors-1/dr-bod-peter-fecskek

A program során fellépett a szentes Vadrózsák énekegyüttes

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3071633799574423

Vélemény, hozzászólás?