Hírek Szentes

A ’ Deákosok’ Felvidéken jártak – mesebeli várakban, bányavárosokban

A Szentesi Deák Ferenc Általános Iskola hetedikesei ’Határtalanul’ kiránduláson vettek részt, június 4-e és 7-e között a Felvidéken.
A részletek:

Első nap: Zólyom városában kezdtük a kirándulásunkat, a belvárosban tettünk egy csodálatos sétát, megtekintettük a várat, ahol Balassi Bálint született. Innen Besztercebányára mentünk, ahol a gyönyörűen felújított főtéren keresztül feljutottunk a Várnegyedbe.
Tovább utaztunk Selmecbányára, ahol az egykori Bányabíróság épületében található ásványkiállítást néztük meg, majd felmentünk a középkori templomból erőddé alakított Óvárhoz, ahonnan festői panorámában gyönyörködhettünk. Végezetül megkoszorúztuk annak a líceumnak a kapuját, ahol valaha Petőfi Sándor is tanult.

Második nap: Utunk először Bajmóc várához vezetett, ahol hajdan Mátyás király is tartott országgyűlést. Innen Beckó várához mentünk, ahol felelevenítettük Stibor vajda és Beckó nevű udvari bolondjának történetét.
A következő állomásunk Trencsén vára volt, ahol az egykori gonosz főúr, Csák Máté történetét ismertük meg.

Harmadik nap: Délelőtt egy kellemes sétát tettünk Pöstyén fürdőn, a méltán világhírű fürdőhelyen. Innen a Vöröskői várhoz vezetett az utunk, ahhoz a várhoz, amely a Kárpát-medence legszebben berendezett és épen maradt vára.
Ezután Nyitrára mentünk, ahol a Püspöki várat és a Szent Emmerám Székesegyházat látogattuk meg.
Este érkeztünk Alsóbodokra, ahol a szállásunk elfoglalása előtt megkoszorúztuk Eszterházy János nyughelyét.

Negyedik nap: Ellátogattunk Diószegre, a Petőfi Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolába, ahol megismerkedtünk a zoboraljai magyarság történetével és aktuális problémáival.
Ezután Dévény várát tekintettük meg és felkerestük a Milleniumi emlékművet.
(
Utolsó helyszínünk Pozsony, a főváros volt. Sétáltunk a gyönyörű belvárosban,felmentünk a várba, majd megnéztük a Szent Márton Székesegyházat.

HAT – 18 – 01 – 0951
Határtalanul kirándulás Felvidékre 2019.06.04-06.07-ig)

Vélemény, hozzászólás?