Kiemelt hírek Szentes

A doni katasztrófa 77. évfordulójára emlékeztek

A szentesi önkormányzat és a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a doni áttörés 76. évfordulója alkalmából közös megemlékezést tartott január 10-én a II. Világháborús Emlékműnél. 1943. január 12-én mintegy 200 ezer honvéd szolgált a 2. hadseregben a Don partján. A 76 évvel ezelőtt megindult szovjet támadás miatt több mint százezer magyar katona, köztük mintegy tízezer Csongrád megyei, soha nem tért haza szeretteihez.

Rájuk emlékezett áldó imával dr. Gruber László, a Szent Anna római katolikus templom plébánosa.

Az ünnepélyes emlékezésen az önkormányzat, rendvédelmi szervek helyi vezetői, a Szentes Járási Hivatal, a pártok helyi képviselői koszorúzással, és mécses gyújtással adóztak a hősi halottak, az áldozatok emlékének.

Szentes városa – az országban elsőként – 1989-ben állított emlékművet a II. világháborúban elesett áldozatok emlékére a Széchenyi-liget bejáratánál. A II. világháború áldozatainak emlékműve címet viselő alkotás Máté István csongrádi szobrász alkotása. 2001-ben az emlékművet átalakították annak érdekében, hogy azon megörökítésre kerüljenek az elhunytak nevei. A gránit talapzaton a mintegy 700 szentesi elhunyt neve olvasható.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3431101880294278

 

Vélemény, hozzászólás?