Hírek Kiemelt hírek Szentes

A Donnál elesett hősökre emlékeztek Szentesen

Szentes Város Önkormányzata és a MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a doni áttörés 78. évfordulója alkalmából január 12-én emlékezett meg a II. világháborús emlékműnél a 2. Magyar Hadsereg DON-kanyarban elesett áldozatairól (a járványügyi előírások betartása mellett).
Az ünnepélyes emlékezésen az önkormányzat, a rendvédelmi szervek helyi vezetői, a Szentes Járási Hivatal, a pártok helyi képviselői koszorúzással, és mécses gyújtással adóztak a hősi halottak, az áldozatok emlékének.
A II. világháború egyik legnagyobb magyar katasztrófája volt a 2. magyar hadsereg pusztulása a Don-kanyarban. 1943 januárjában a szovjet hadsereg általános támadást indított. Ennek esett áldozatául a Voronyezs térségében harcoló 2. magyar hadsereg; 40 ezren vesztették életüket, 70 ezer katona került fogságba, akik közül szintén tízezrek pusztultak el. Az ott harcoló Csongrád-Csanád megyei katonák közül közel tízezer, soha nem tért haza szeretteihez.
Szentes városa – az országban elsőként – 1989-ben állított emlékművet a II. világháborúban elesett áldozatok emlékére a Széchenyi-liget bejáratánál. 2001-ben az emlékművet átalakították annak érdekében, hogy azon megörökítésre kerüljenek az elhunytak nevei. A gránit talapzaton mintegy 700 szentesi elhunyt neve olvasható.
+20

Vélemény, hozzászólás?