Hírek Kiemelt hírek Szentes

A felsőoktatási képzés “első fecskéi”

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint Szentes Város Önkormányzatának korábbi együttműködésének köszönhetően elindult városunkban a felsőfokú kertészeti oktatás gyakorlati képzése.
Az első egyetemista csoport, március 16-án érkezett Szentesre, a Duna-R Kft. Telephelyére, hogy megismerkedjenek a zöldségnemesítés legkorszerűbb technológiájával.
Farkas Sándor agrárminiszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a diákokat, a megjelent vendégeket, majd beszélt arról a megállapodásról, amely Magyarország kormánya, valamint az Agrárminisztérium támogatásával jött létre 2021. szeptember 4-én, és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint Szentes városa között jött létre.
Örömét fejezte ki, hogy az egyetem Szentest választotta, nem azért, mert itt született, itt él, hanem azért, mert ez a város már a 19. század óta igyekszik mindig a kertészkedés nemzetközi élvonalához tartozni. Kezdődött ez a folyamat a bolgárkertészek letelepítésével, az üvegházas termesztés meghonosításával. Kiemelte: már az 1960-as években szálas virágot szállítottak a Kurca-partjáról Hollandiába.
A paprikanemesítés felgyorsítására Kutató Intézetet hoztak létre, ahol szép szakmai eredményeket tudtak felmutatni. Ma pedig már itt van Közép-Európa legmodernebb nemesítő nagyüzeme, (Duna-R Kft.) és zöldséghajtató nagyüzeme (Árpád Agár Zrt.)
Beszéde végén kijelentette: a szaktárca a jövőben is minden segítséget megad ehhez az együttműködéshez, és persze ehhez béke is kell (az ukrán helyzetre gondolva).
Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere is üdvözölte a vendégeket, és elmesélte, hogy a város mind a mai napig hűségesen ápolja a bolgárkertészek emlékét. A Duna-R KFT. A Bolgárkertészek utcában található, a település szobrot állított a bolgárkertészek tiszteletére, szoros kapcsolatot ápol a helyi önkormányzat a Bulgária magyar nagykövetségével.
A mai kertgazdálkodáshoz is minden feltételt igyekszik biztosítani az önkormányzat, mert fontos, hogy legyen elegendő, jó minőségű élelmiszer legyen a lakosság számára. Beszéde végén ő is békét kívánt ennek a régiónak.
Geösel András, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense megköszönte a minisztérium és az önkormányzat támogatását. Biztos abban, hogy ez az együttműködés jó tapasztalatokat fog eredményezni.
A mostani 25 fős csoport az “első fecskék”, akik Szentesre jöttek, ezt követően valószínűleg fél évente hoznak majd csoportokat, főként másod-, illetve harmadéveseket. (“Már készítjük elő a következő csoport programját”.)
Kérdésre válaszolva elmondta: “természetesen az egyetemnek vannak más gyakorló helyei is, de a paprika termesztés legkorszerűbb eredményeit csak itt Szentesen sajátíthatják el a hallgatók – ráadásul kipróbált, jól felkészült szakemberektől”.
Az eseményre Ruskó József, a Duna-R Kft ügyvezető igazgatója meghívott néhány bolgárkertész leszármazottat, akiket külön is köszöntöttek ajándékkel és virággal.
A találkozó – természetesen – kiscsoportos üzemlátogatással zárult.

Vélemény, hozzászólás?