Hírek

A fenntarthatóság számít!

2019 augusztusára a Föld népessége felélte teljes idei energiakészletét, azaz immár négy hónapja jövő éves keretünket használjuk el. A visszafordíthatatlannak látszó túlfogyasztási trendben a ma világa saját gazdasági előnyeit hajszolva megfeledkezik a környezetről, és elviselhetetlen terhet ró az élővilágra.

Azonban mindig van remény: mindenki tehet és tegyen is közvetlen környezetéért!Akármilyen nehéz is elhinni, de minden ember bármilyen kis erőfeszítése rengeteget számít a fenntarthatóbb világ érdekében. Legyen szó szelektív hulladékgyűjtésről, műanyagmentességről, helyi élelmiszerek fogyasztásáról, napenergia felhasználásáról vagy elektromos közlekedésről, minden tett hozzájárul Földünk védelméhez.Ma már nem lehet kifogás, hogy mi értelme lenne magunkkal vinni textiltáskát a bevásárláshoz, ha a nagy gyárak úgyis hatalmas mértékben szennyezik a környezetet. Hiszen például az idei Műanyagmentes Július mozgalomban –amelyhez bárki önkéntesen csatlakozhatott a világon, hogy egy hónapig minél kevesebb műanyagot használjon – idén már 250 millió ember vett részt, és általuk több száz millió kilogramm(!) műanyag szeméttől mentesült a bolygó.

Szerencsére ma már hazánkban is számos olyan cég működik sikeresen, amely környezettudatos termékekkel és szolgáltatásokkal foglalkozik. Ilyen például a megújuló energiával, napelemes rendszerekkel foglalkozó Optimum Solar is. Úgy látják, egyre nagyobb az igény a zöld gondolat inspirálta eszközökre és beruházásokra. Tapasztalataik szerint napról napra többen gondolják, hogy ezek igénybevétele és mindennapos használata sokszorosan megtérülő befektetés.

Az Optimum Solarnál a fenntarthatóság nem korlátozódik arra, hogy a cég a napenergia népszerűsítéséért dolgozik. A vállalat bajai központjában teljes mértékben napenergiával állítják elő az áramot, a cég flottájában több villanyautó található, és a telephelyen elektromos autó töltőállomások állnak rendelkezésre. Mindennapi működésük során kizárólag újrahasznosított papírt használnak, náluk soha nincsen műanyag pohár vagy vizes palack, de van textiltáska, fém szívószál és újratölthető szódásüveg.Kiemelt figyelmet és forrásokat fordítanak a zöld edukációra is. A 2019 tavasza óta az RTL Klubon futó SZUPERZÖLD című magazinműsornak indulása óta az Optimum Solar a főtámogatója, melynek kiemelt célja bemutatni minden olyan zöld technológiát, terméket, vállalkozást és kezdeményezést, amelyek itthon is elérhetők és megvalósíthatók.

És hogy mindez miért is fontos? Mert nem mindegy, mi lesz velünk, és legfőképp a fiatalokkal. A világon 1,8 milliárd 10-24 éves fiatal él. A World Benchmarking Alliance kutatása szerint több mint 50 százalékuk számára az első számú prioritás a fenntartható környezet, beleértve a gazdaságot és a társadalmat. Szerintük ezzel tehető jobb hellyé a világ 2030-ra. Szerintünk is.

Vélemény, hozzászólás?