Kiemelt hírek Szentes

A Holdra szállás 50. évfordulója: megemlékezés Szentesen

Az Apollo-program az Egyesült Államok űrprogramja volt, melynek egyik fő és nemes célja, hogy embert juttasson a Holdra.

A holdprogram hivatalos bejelentése 1961. május 25-én John F. Kennedy elnök kongresszusi beszédében történt. A célt 1969. július 20-án, az Apollo–11 űrhajósainak, Neil Armstrongnak és Buzz Aldrinnak a Holdra lépésével sikerült teljesíteni. Őket még további öt űrhajóspáros követte (Charles Conrad, Alan Bean, Alan Shepard, Edgar Mitchell, David Scott, James Irwin, John Young, Charles Duke, Eugene Cernan, Harrison H. „Jack” Schmitt), így összesen hat sikeres holdra szállást teljesítettek a NASA űrhajósai.

A program 1972-ben fejeződött be, azóta egyetlen embert szállító űrhajó sem hagyta el az alacsony Föld körüli pályát. Az űrhajósok által visszahozott kőzetminták és a kihelyezett műszerek mérései forradalmi változásokat hoztak a Naprendszer történetének, kialakulásának megismerésében, a Föld-Hold rendszer fejlődéstörténetének ismereteiben.

„Akár szabad szemmel nézte bolygónkat, akár monokulárral, Neil nem szabadult a gondolattól, milyen törékeny a Föld: „Nem tudom, miért van ez az érzésem, de olyan aprónak láttam. Nagyon színes, tudják. Látjuk az óceánt és egy vékony gázréteget, egy parányi tényleg parányi – atmoszférát körülötte. Összehasonlítva más égitestekkel, amelyek sok esetben jóval nagyobbak és rémisztőek, a Föld olyannak látszik, mint ami aligha tud védekezni egy kozmikus támadás ellen.” Buzz és Mike ugyanígy éreztek, Buzz arra is gondolt, micsoda őrültség, hogy bolygónk politikailag és kulturálisan ennyire megosztott. A világűrből kifejezetten kellemes helynek látszik. Az eszünkkel tudjuk, hogy éppen akkor is háborúk dúlnak a Földön, a szívünkkel viszont lehetetlen megérteni az ilyesmit. Az jutott az eszembe, és ez a gondolat újra meg újra visszatért, hogy a háborúk általában területek elfoglalásáért vagy olyan, önkényesen kijelölt határok megváltoztatásáért folynak, amelyek a világűrből még csak nem is látszanak.”

Az Apollo 11 személyzete:
Parancsnok: Neil Armstrong
Parancsnoki egység pilóta: Michael Collins
Holdkomppilóta: Edwin „Buzz” Aldrin

Start ideje: 1969. július 16.
Leszállás a Holdon: 1969. július 20.
Földet érés ideje: 1969. július 24.

Videó-összefoglaló itt: https://www.youtube.com/watch?v=Mm_Hwpwi4Es

Vélemény, hozzászólás?