Kiemelt hírek Szentes

A kortárs magyar kultúra történetei a Vármegyeházán

A Koszta József Múzeum január 25-én közönségtalálkozót szervezett az OMEGA együttes frontemberével, Benkő Lászlóval, tulajdonképpen a múzeum “Gyöngyhajú lány” – OMEGA Kiállítás bemutatójának kísérő eseményeként.

 

A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében Farkas László Róbert a múzeum igazgatója, és az est házigazdája, és Benkő László beszélgetőpartnere: dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a Koszta József Múzeum művészettörténész-kurátora fogadta.

 

A bensőséges hangulatú, kötetlen diskurzus során Benkő László (szó szerint) szavait egymásba öltve sorolta az ismert és eddig nem ismert sztorikat.

Az egyik: az Omega nevet a Műszaki Egyetem kollégiumának gondnoka „találta ki”, hogy a terembeosztásnál pontosan fel tudja tüntetni a zenekar nevét.

A másik: a svájci fellépésükkor féltették a nevüket, és a koncertet, hiszen akkor náluk sokkal népszerűbb volt a svájci Omega óra. A történet nagyon jól végződött, a híres óragyár vezérigazgatója még egy-egy névre szóló Omega órával is megajándékozta őket.

A harmadik: az együttes első londoni turnéjának kezdeteiről, néhány érdekesebb részletéről szólt. (Ezt meséli el a billentyűs a videón.)

https://www.facebook.com/szentesigyors/videos/232035504344811/

A negyedik: az első nagylemezük elkészültét egy kényszer szülte. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat „megtudta”, hogy Londonban hanglemez ajánlatot kapott a zenekar, ezért már hazaérkezésükkor, a repülőtéren várták őket, és másnap már meg is kezdődtek a lemezfelvételek…..

Elképzelhető, hogy a május 31-ig tartó Omega kiállítás részeként még lesz hasonló találkozási lehetőség a zenekar egyik-másik tagjával, el kel menni, és meg kell „hallgatni” a kortárs magyar kultúra történetét.

 

Vélemény, hozzászólás?