Hírek Kiemelt hírek Szentes

A kortárs magyar kultúráról beszélgettek a Szentesi Szalonban

A Tóth József Színház által szervezett Szentesi Szalonnak április 22-én a Magyar Kultúra magazin, illetve Regős Mátyás, Gerécz Attila-díjas költő volt a vendége.
A Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozott Magyar Kultúra magazin egy havonta megjelenő kulturális-művészeti lap – kezdte mondandóját Bonczidai Éva főszerkesztő. Célja, hogy izgalmas, egyedi szemszögből mutassa be kortársainkat az irodalom, képző- és iparművészet, komoly- és könnyűzene, színház-, tánc- és cirkuszművészet világából.
A kulturális folyóirat legfőbb vállalása, hogy közérthető nyelven ismertesse a magyar kortárs kultúra értékeit és bemutassa azokat az embereket, akik egész életüket az alkotásnak szentelik, inspirálnak minket, hatnak ránk és folyamatosan alakítják kultúránkat és hétköznapjainkat.
Döme Barbara főszerkesztő-helyettes hozzátette: valóban a kortárs alkotóknak szeretnének teret adni. Ez a mottójuk is: “Kortársak – közelről”. Ezen túlmenően alapvető céljuk az ismeretterjesztés, de értékes műveken keresztül. Érdekessége, talán különlegessége a havilapnak, hogy mindig fókuszba helyez egy-egy témát a lapszámokban, például a család, a Duna, a Kelet-Nyugat, vagy a huszár, stb.
Kiemelték, hogy elsősorban a nyomtatott sajtót “részesítik előnyben”, mert annak meg van a varázsa, és igyekeznek lehetőségeit (például papírminőség, tördelés, színvonalas fotók stb.) minél jobban kiaknázni.
Regős Mátyás fiatal budapesti költő, két gyermekes családapa, magyar-hittan szakos tanár.
Már az első kötete (25 éves korában jelent meg): Patyik Fedon élete címmel, nagyon izgalmas formai megoldást is hozott. A mű két részre tagolódik: az első rész a címszereplő életének egyes eseményeibe avat be, a második rész pedig verseit tartalmazza. Így a Patyik Fedon élete egyszerre próza- és versgyűjtemény, tehát fiatal költő debütáló műve valahol a líra és a próza termékeny határvidékén húzódik.
Egy évvel később, második kötetében -Tiki – elbeszéléssel jelentkezett. Nem szokatlan írói indulás ez, de mindenképpen figyelemreméltó.
Úgy tűnik – egyes műkritikusok szerint – immár nemcsak nemzedéke egyik tehetsége, hanem a kortárs magyar irodalom egyik fontos alkotója. Ebben a kisregényében a kétségtelenül meglévő, erős alapokon nyugvó műveltségkincsét
az írói megszólalás minél pontosabb és bátrabb megvalósulásának szolgálatába igyekszik állítani.
Irodalmi példaképének Bereményi Gézát tekinti.
A beszélgetést Torday Henrietta, a színház munkatársa vezette.

Vélemény, hozzászólás?