Kiemelt hírek Szentes

A Kosztás gyerekek alkotó tábora az „Angyalvárban”

A Szentesi Koszta József Általános Iskola 4. c osztálya Mindszenten, az Angyalvár Alkotó házban (Néprajzi Gyűjteményben) június 11-12-én művészettörténeti táborban igyekszik minél jobban megismerni, elsajátítani elődeink tárgyi, szellemi kultúráját, a népi hagyományaink által őrzött életvitelt.

A történet ott kezdődött, hogy a 2017/2018-as tanévben Beke Mari   Bonis Bona díjas (nemzeti tehetséggondozó) pedagógus, egy pályázat keretében 60 órás művészettörténeti képzést vállalt, amelyben „Az őskortól Leonardóig” terjedően sokféle ismeretet adott át tanítványainak.

 

„A jelenlegi tábor ennek az egy tanéves szakasznak a lezárása, amolyan búcsú a gyerekektől” – mondta az egyedi, gyermekszeretettel megáldott tanárnő. Hozzátette: végig könnyű dolgom volt, hiszen lelkes gyerekek vettek körül, és két kitűnő pedagógussal – Siposné Vincze Edittel és Oltyán Gyulával – dolgozhattam együtt.

A tábor élete lüktető volt már az első órákban: a 28 tanulót, négy csoportba osztva más-más feladattal látták el, akik valóban odaadással, művészi fegyelemmel, és megfelelő önállósággal dolgoztak.

 

Voltak, akik reneszánsz áttört kályhacsempéket, mások limoges-i zománc technikát utánzó tárgyakat alkottak, megint mások középkori festett padlócsempéket készítettek, egy csoport tarsolylemezeket festett, majd készre formálta. Persze még további, külön fiúknak és lányoknak kitalált tevékenységek várják a táborlakókat.

Nem sok szabad idejük maradt a gyereknek, de az Angyalvárban mindig találtak játékos elfoglaltságot. Hogy miért is?

Az egyébként mindszenti kötődésű Beke Mari, ebben a Tisza-parti kisvárosban megvett, védetté nyilváníttatott, és felújított egy régi gazdaházat, amit Angyal-várnak keresztelt. Élő múzeumot kialakítva különböző használati tárgyakat gyűjtött itt össze, amit a gyerekek kipróbálhatnak. Helyben megoldotta az étkezés és a szállás lehetőségét, így valóban „várként” élhetnek benne (ezúttal két napig) a diákok.

Ehhez társul a művészpedagógus sokévi, kipróbált, letisztult művészpedagógiai tapasztalatainak tárháza, amit szívvel-lélekkel ad át tanítványai számára.

Videó-összeállítás a tábor életéből:

A Kosztás gyerekek alkotó tábora az „Angyalvárban”

A Kosztás gyerekek alkotó tábora az „Angyalvárban”A Szentesi Koszta József Általános Iskola 4. c osztálya Mindszenten, az Angyalvár Alkotó házban (Néprajzi Gyűjteményben) június 11-12-én művészettörténeti táborban igyekszik minél jobban megismerni, elsajátítani elődeink tárgyi, szellemi kultúráját, a népi hagyományaink által őrzött életvitelt.A részletes cikk itt olvasható:http://hir45.hu/a-kosztas-gyerekek-alkoto-tabora-az-angyalvarban/

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2018. június 11.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?