Kék hírek Kiemelt hírek Szentes

„A közbiztonság: közös társadalmi termék” – Közbiztonsági fórum Szentesen

A Szentesi Rendőrkapitányság október 12-én Kistérségi Közbiztonsági Fórumot tartott a kapitányság nagytermében. A tanácskozásra eljöttek a társ-rendvédelmi szervek vezető képviselői; a vadásztársaságok-, a horgászegyesület-, a helyi Polgárőrség elnökei; oktatási intézmények vezetői; együttműködő partnerek.

Először Balogh Szabó Imre, rendőrezredes, a kapitányság vezetője számolt be az idei esztendőben végzett munkájuk tapasztalatairól, az eredményekről és gondokról. Bevezetőjében bejelentette, hogy új, megbízott főkapitánya van Csongrád megyének: Dakos József r. dandártábornok.

A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb adatot (mutatót) ismertetett:

– ismertté vált bűncselekmények szám a csökkent 538-ról 356-ra (az utóbbi 2018.szeptember végi adat)

– emelkedett a nyomozási eredményesség: 64-ről 81 %-ra. A kapitány hozzátette: a siker ellenére szükség van még a fejlődésre.

– nőtt a rendőrjárőrök jelenléte az utcákon: 5045-ről 43296 közterületi órára. A jelentős növekedést az tette lehetővé, hogy négy körzeti megbízotti csoportot hoztak létre, és így a nap 24 órájában két rendőr mindig járőrözik. Ebben sokat besegítenek a társszervek – tette hozzá.

A városban romlott a közlekedési helyzet. Egyik jellemzője, hogy nőtt a személyi sérüléssel járó balesetek száma. Tavaly összesen 63 történt, az idén már 60, és várhatóan (sajnos) lesz még. A r. ezredes ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a megelőző munka jelentőségére. Továbbra is szükség van az ellenőrzésekre, de a közlekedési szabályok folyamatos „frissen tartását” is elő kell segíteni, fontos lenne az önképzés is.

Növekedett a lakosság egyéni biztonságra törekvése, ez is segítette a közbiztonság érzetének javulását, továbbá a társ-szervezetekkel meglévő szoros együttműködés javulása is.

A résztvevők közül többen is elismeréssel szóltak a rendőrséggel való kapcsolatuk további fejlődéséről.

Kérdésre válaszolva a kapitány elmondta, hogy felkészültek a hajléktalanság ez év október 15-től belépő törvényi változásaira. Másik: változtak a közlekedési balesetek fő okai. Ma már nem a gyorshajtás, hanem inkább a kanyarodási, illetve az előzés szabályainak megsértése, be nem tartása a legnagyobb gond.

A kapitányság vezetője végül megköszönte a fórumon elhangzott felvetéseket, az eddigi közös munkát, és kijelentette: a jövőben is minden segítséget megadnak a hozzájuk fordulóknak, mert szeretnék tovább javítani munkájukat, elsősorban a lakosság közbiztonságának fokozása érdekében.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?