Kék hírek Kiemelt hírek Térség

A közelgő ünnepek veszélyei I.

Közelegnek az év végi ünnepek. Ilyenkor több olyan tényező is hat az emberekre, melyekre a biztonságos ünneplés érdekében célszerű felkészülni. A karácsonyi bevásárlások idején fáradtabbak, figyelmetlenebbek lehetünk, kedvezve ezzel a tolvajoknak.
A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya néhány prevenciós tanáccsal hívja fel a figyelmet az év végi ünnepekkel kapcsolatos veszélyekre, illetve azok megelőzési lehetőségeire. (Három részben közöljük.)
A világszerte tomboló koronavírus-járvány elterjedése miatt egyre többen választják az online vásárlást, ezért nem árt tisztában lenni néhány fontos tudnivalóval, hogy ne váljunk bűncselekmény áldozatává:
 A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit.
 Internetes vásárlás esetén a legbiztonságosabb fizetési és átvételi mód a személyes átvétel és fizetés. Erre azonban nem mindig van lehetőség. A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni.
 Megbízható helyen történő vásárláskor a költségek csökkentése érdekében előre fizetés esetén választhatjuk a banki átutalást, a fizetési közvetítőn keresztül (PayPal, Barion, Upay, Simple) vagy bankkártyával történő fizetést.
 Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.
 A webáruházakban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint az egyéb üzletekben vásárolt árucikkre.
 Érdemes olyan webáruházat választani, ahol feltüntetik a visszavásárlási garanciát, így elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségek.
 Bankkártyánkkal kapcsolatos adatainkra csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljunk!
 Óvakodjunk az olyan internetes eladóktól, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják portékájukat!
A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „EGÉSZ ÉVBEN AZ ÖNÖK BIZTONSÁGA ÉRDEKÉBEN! dAc 14:83 POLIGE Csongr ád- Csanád Megyei RFK Bűnmegelőzési Osztály e-mail: barka@csongradi.police.luu 12-központi segélyhívó/ Rendőrségi segélyhívó-107 112 SOs”

Vélemény, hozzászólás?