Hírek Kiemelt hírek Szentes

A Kultúra Napján – nyilvános restauráció

A Koszta József múzeum különleges programmal tisztelgett a magyar Kultúra Napja előtt: január 22-én egy most, a múzeumhoz kerülő Koszta önarckép restaurálását kezdte meg a közönség előtt Szabó Erdélyi Gabriella, a múzeum restaurátora.
Az eseményen Irsai Farkas László, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, a meghívott vendégeket. Elmondta, hogy az elmúlt napokban kapott a gyűjtemény egy Koszta képet, annak jogi hátterét jelenleg rögzítik (majd ezt követően lehet többet tudni), viszont már a szakemberek „kezelésbe” vehették.
Szabó Zoltán Ferenc polgármester megköszönte a felajánlást, és ennek kapcsán kijelentette: a leégett sportcsarnok ügyében továbbra is fontosnak tartja az összefogást, és minden, ezt célzó eseményt.
Lantos Imre, a múzeum munkatársa Koszta József életéről, művészi pályájáról beszélt, említve koporsójának, a „szülőhazájának” tekintett Szentesre történő hazahozatalának körülményeit, tényeit.
Szabó Antal művészettörténész, a Koszta-festmények „szaktekintélye” az „Alföld festőjének” stílus jegyeiről (színhasználat, ecsetkezelés, megvilágítás, lazúr-kezelés stb.) beszélt, majd a szomorú valóságról: a Koszta festmények hamisításáról.
Irsai Farkas László, a múzeumigazgató bejelentette, hogy a közeljövőben dr. Dobos András szentesi műgyűjtővel közösen megalakítják a Koszta József Védegyletet, a festőművész hagyatékának érdekvédelmi egyesületét.
Ezután jött el az a szentesi történelmi pillanat, amikor Szabó Erdélyi Gabriella, a múzeum restaurátora a közönség előtt kezdte meg a múzeum birtokába most került Koszta József: Önarckép című festményének helyreállítási munkáit.
Képgaléria:

Vélemény, hozzászólás?