Kiemelt hírek Szentes

A legjobb népművészeti alkotók között két szentesi is szerepel

A hétvégén, április 21-én nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia legfontosabb éves eseménye a Nemzeti Szalon Budapesten, a Műcsarnokban. A kiállítást Andrásfalvy Bertalan, Széchenyi-díjas magyar néprajzkutató, egyetemi tanár nyitotta meg. A tárlaton azok a kortárs kézművesek szerepelnek, akik míves remekeikkel az elmúlt 5-10 évben a legfontosabb szakmai pályázatokon kiváló eredményeket értek el.

A határon innen és túlról 500 népi kézműves mester és iparművész mintegy 3500 munkáját felvonultató “Kéz-Mű-Remek” című kiállításon bemutatkozhatott két szentesi alkotó is: Nyíri Dánielné népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere; és Kovács Ivánné, népi iparművész.

 

A tárlat két részre osztható: belső és külső ívre, vagy főtengelyre és oldalsó termekre. A főtengely első, „A népművészet születése” című terme a nagy történelmi tájak ma is élő kultúráját mutatja be helyi alkotók munkáival – itt találhatók a szentesi munkák is.

Akik már látták, egybehangzóan jelentették ki: fantasztikus ez a kiállítás! Érdemes rászánni 2-3-4 órát, és „mazsolázni” a sok információ közül, nézni a régi videofelvételeket, csodálni az egybekomponált tárgyegyütteseket, kipróbálni a szövést, citerázást.

Nyíri Dánielnének többek között a Sárközi Fürtös Nyaksi műve tekinthető meg Budapesten, a Műcsarnokban április 21. – augusztus 2. között.

 

Kovács Ivánné ezúttal népi hímzéseivel vesz részt. Eddig népi bútorfestőként ismerte leginkább a közönség, illetve a népművészeti szakma, most a sokoldalú alkotó egy másik tevékenysége került reflektorfénybe, a hímzés.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?