Kiemelt hírek Támogatott tartalom

A legmeghökkentőbb klímabarát termékek

Támogatott tartalom

A zöld, környezettudatos életmód egyre nagyobb teret nyer. Már nemcsak az emberek mindennapi életét befolyásolja a klímavédelem, de a vállalatokét-vállalkozásokét is: folyamatosan növekszik a bolygónkra nézve kedvezőbb gyártási technológiával készülő termékek száma.

Ezek némelyike váratlan, meghökkentő anyagválasztásról, előállítási módról tanúskodik. Szerencsére a fogyasztók bátran választhatják ezeket, tisztában vannak azzal, hogy a vásárlói tudatossággal a jövőbe fektetnek.
Íme tehát néhány különleges, klímabarát tárgy.

Gyémánt
A Sky Diamonds egy laboratóriumban termesztett ásványkövekkel foglalkozó startup, amely a világ első klímabarát gyémántját ígéri. A tiszta energiával foglalkozó brit Dale Vince vállalkozó által alapított cég havonta 1000 karátnyi karbonnegatív gyémántot állíthat elő a következő évben. ⠀
A kémiai úton létrehozott drágaköveket a Nemzetközi Ásványtani Intézet akkreditálta. A startup zöldtechnológiája a légkörből közvetlenül megkötött szén-dioxidot használja fel a gyémántok kialakítására – amelyek vegyileg azonosak a földről kitermelt gyémántokkal – szél- és napenergia, valamint csapadékból gyűjtött víz felhasználásával. ⠀
A laboratóriumban termesztett gyémántok iránti kereslet növekszik, hiszen egyre nagyobb teret kap a gyémántbányászat gazdasági-társadalmi pusztító hatása (erről szólt például a 2006-os Véres gyémánt című film is). A súlyos konfliktusok kiváltása mellett az egy karátos kő előállítása megelőzheti 1000 tonna kőzet és föld, 3890 liter víz felhasználását és több mint 108 kg szén-dioxid kibocsátását is.

Divattermékek gombafonálból
A San Francisco-i székhelyű MycoWorks Reishi márkanevű, kiváló minőségű, gombafonálból készült bőrtermékeket fejleszt a luxus divatpiac számára. Az induló vállalkozás már megállapodást kötött néhány nagyobb márkával, akik gombafonál alapú bioanyagukat cipőkben, táskákban és készruhákban kívánják felhasználni. A cég idáig 62 millió dolláros befektetést kapott, többek közt olyan hírességektől, mint Natalie Portman színésznőtől és John Legend énekestől.
A MycoWorks elképzelése szerint a Reishit tartóssága megkülönbözteti a piacon lévő egyéb növényi alapú szövetektől, és mivel a termék testreszabható forma és alkalmazás szempontjából is, így viselője számos igényéhez alkalmazkodik. ⠀ A növényi alapú bőrt előállító vagy használó vállalkozások iránti megnövekedett befektetői érdeklődést minden bizonnyal a bőrgyártással kapcsolatos környezeti problémák megléte ösztönzi. Matt Scullin, a MycoWorks vezérigazgatója azt reméli, hogy a Reishi végül versenyképes lesz nemcsak a hagyományos bőrpiaci szereplőkkel, hanem a bőrpótló műanyag csaknem 70 milliárd dollárt kitevő piacával szemben is.

McPohár
A világ legnagyobb gyorsétterem-hálózata, a McDonalds az Egyesült királyságban teszteli az újrahasznosítható, visszaváltható poharait. A pilot a Loop nevű céggel karöltve jött létre, a Loop ugyanis az újrahasznosítható csomagolás egyik úttörőjének számít.
Azok az ügyfelek, akik a csészét választják, kis betéti díjat fizetnek érte. Ha az üzletben maradnak, fogyasztásuk végén egy Loop gyűjtőkosárba dobhatják a poharat, és visszakaphatják a pénzüket. Ha elviszik a poharat, legközelebb vagy visszahozhatják, vagy később egy másik Loop helyszínen leadhatják – például a Tesco-ban. A csészéket a Loop
tisztítóhelyére szállítják, ahol egyedileg sterilizálják és higiénikusan lezárják, mielőtt visszaküldenék őket az étterembe.

A feloldható ruhák esete
Tudta-e, hogy az átlagos fogyasztó évente, átlagban (angol statisztika szerint) mintegy 31 kilogrammnyi ruhát dob el?
Scarlett Yang divattervező kifejlesztett egy divatos ruhát, amely ellene megy ennek a negatív trendnek. A Central Saint Martins-ban végzett diplomás tervező kollekciójához 100% -ban biológiailag lebomló selyemgubófehérjéből és algakivonatból készült textíliát készített. Ha az anyag vízbe merül – a víz hőmérsékletétől és pH-szintjétől függően – akár 15 perc vagy akár két óra alatt is teljesen feloldódhat. ⠀

A babcipő

A várhatóan 2021 őszén induló Cyclon fantázianevű cipő megálmodói a fenntarthatóságot tartották maximálisan szem előtt. Termékük ugyanis nem vásárolható, hanem bérelhető, de ami még különösebb: ez a futócipő 100%-ban újrahasznosítható ricinusbabból készült.
Ráadásul a sportolási élményben sem kell a cipő használóinak kompromisszumot kötniük, hiszen a különleges gyártási eljárással készült Cyclon ultrakönnyű, futásbarát szerkezetű. Ezzel a tisztán biológiai alapú cipők reneszánsza jöhet el, ha az emberek rákapnak a ricinusbab alapú lábbelikre.

A napelemek szakértőjeként mi már régóta a környezettudatos életmód barátai vagyunk. Ha Ön is szívesen tenne a fenntarthatóságért – és pénztárcáját is kímélő energiamegoldást szeretne otthonában – vegye fel a napelemek telepítésében, működtetésében nagy tapasztalattal rendelkező Optimum Solar Kft.-vel a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?