Kiemelt hírek Szentes

A mágnes-horgászat ’találmányairól’

A mágnes-horgászat egy egyre közkedveltebb hobbi hazánkban, és környékünkön is, sőt, szűkebb vidékünkön már megalakult egy szervezetük is, a Csongrád megyei mágnes horgászok fb. csoportja – 126 taggal.

A képen a következők lehetnek: 5 ember, álló emberek, napszemüveg, fa, túra/szabadtéri és természet

Ez év nyarán, a Kurca városközponti részén az egyik mágnes horgász talált egy gránátot, amit annak rendje-módja szerint bejelentettek a rendőrségen. Az eset a közvélemény egy részének az érdeklődését is felkeltette, azóta egyre többen válnak e szenvedélynek „hódolóivá”, támogatóivá.

Az elmúlt napokban ismét előfordult, hogy valaki (egy hölgy) mágnes horgászat közben gránátot talált, viszont ő „zsákmányát” hazavitte. (Később aztán a megfelelő helyre került).

Ezért született meg ez a cikk, hogy néhány dolgot a mágnes horgászattal kapcsolatban tisztázzunk. Nem szándékom véleményt mondani, főként nem szeretném háborgatni mágnes-horgászok (szerintem hasznos) tevékenységét, inkább hagyatkoznék a tényekre, a valós helyzetre.

A mágnes horgászat tulajdonképpen víz alatti mágneses vadászat, és mint ilyen „jó móka”. A víz alján található rejtett fém dolgokat, kincseket keresik az e szenvedélynek hódolók. Tavak, folyók, patakok és kutak sok (fém)tárgyat tartalmaznak, melyek akár 100 évig is feküdhetnek a víz alatt. Erre van a mágnes peca!

A mágnes horgászatra jelenleg nincs szabályozás, tehát nem engedélyköteles! Magán vizeken, művédelmi területeken viszont engedély nélkül nem szabad horgászni.

Bár nem kötelezi semmilyen jogszabály, mégsem árt a kiszemelt területen megérdeklődni, hogy engedélyköteles-e a helyszín. Ha például, természetvédelmi területen kezd el valaki horgászni engedély nélkül, akkor az, tiltott kincskeresésnek minősülhet.

Nagyon fontos, mit kell tenni a kihalászott tárgyakkal?

A vízből kifogott tárgyak sorsát, minden talált tárggyal való eljárást a 2013. évi V. törvény, a Polgári Törvénykönyv (PTK) határozza meg. Itt hívjuk fel a figyelmet a le-, illetve bejelentési kötelezettségre, főként a nagyobb értékű tárgyaknál (bicikli), de minden leadott tárgy visszaigényelhető. Sok esetben kaptak már vissza bejelentett fogásokat a horgászok.

Az apróbb dolgok megtarthatók, de azért legyünk tisztában azzal, hogy az is valakié (volt), és a PTK értelmében, illetve alapján követelheti. A nagyobb értéket képviselő tárgyakat viszont le kell adnunk, vagy a helyhatóságok talált tárgyak osztályán, vagy a rendőrségen. A leadás után 30 nappal minden tárgy visszaigényelhető!

Mi a teendő, ha fegyver, lőszer, bomba akad a horogra?

Ez a kérdés aktuális Szentesen és környékén, mert nem csak a cikk elején említett eset történt meg, hanem előtte is voltak már hasonlóra példák.

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy kerülje azokat a helyeket, ahol – tudván tudja – veszélyes tárgyak lehetnek a vízben. Ha még is ilyen akad a mágnesre, akkor senkinek nem tanácsos piszkálni. Tegye le a kötelet, távolodjon el, és értesítse a hatóságokat, környékünkön a rendőrséget, esetleg ha tudja, a tűzszerészeket kell értesíteni, kihívni.

Erdélyi Tamás, környékünkön az egyik legrégebbi mágnes-horgász, ő az, aki létrehozta a már említett csoportot. Tőle érdeklődtünk, hogy vélekedik ezekről a kérdésekről.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, fa, túra/szabadtéri, természet és víz

Nagyjából hasonlóan látom én is – kezdte. A mágnes-horgászat hasznos a társadalomnak, mert vigyáznak a vízpartra, a természetre, a tárgyak kipecázásával tisztább lesz a víz, így a hagyományos horgászoknak némileg javulnak a horgászfeltételeik.

A szentesieknek fő helyük a Kurca, de szívesen elmennek a Veker csatornához, vagy Szegvárra, vagy a térképen előre kikeresett tóhoz, folyóhoz, hogy kincsre bukkanjunk.

Alapvető, hogy a „horgászhely” legális legyen, ahogy az a cikkben szerepel. Továbbá, már eleve vödörrel menjünk ki horgászni, hogy az apróbb tárgyakat – ha olyanok – akkor el tudjuk vinni, de a nagyobbakat sem hagyjuk a part mentén.

A nagyobb tárgyakat az önkormányzatnál jelentjük be, bárminemű hadi anyagokat, felszereléseket (lőszerek, robbanó anyagok fegyverek stb.) a rendőrségnek jelentjük.

Erdélyi Tamás hozzátette: mindezekről ő maga szokta tájékoztatni társait, a csoport-tagokat; a közösségi oldalukon ehhez a témához kapcsolódó videókat egyéb ismertető anyagokat is közzétesz.

Fontos betartani a felsorolt tanácsokat, hiszen pár évvel ezelőtt a sok szabálytalanság, visszaélés miatt a fémkeresés magyarországi intézményét szigorúan korlátozták. Bízunk benne, hogy a mágnes horgászat nem jut ugyanerre a sorsra.

Vélemény, hozzászólás?