Hírek Kiemelt hírek Szentes

A magyar klasszikus zene napja – Szentesen

Az idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán, Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze.
Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, Kocsis Zoltán születésnapján indította útjára ’A Magyar Klasszikus Zene Napja’ elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét – ezekkel a szavakkal vezette be Kocsis Györgyi műsorközlő az In memoriam Kocsis Zoltán koncertet, melyet a sorozat keretében, a Szentesi Szent Anna Templomba rendeztek meg.
Ezen a napon országszerte közel húsz zeneiskola és számos elismert együttes jelezte részvételi szándékát, műsorterveikben pedig Bartók és Kodály mellett, kortárs magyar szerzők művei is helyet kaptak.
A szentesi koncerten Balázs Árpád (Szentes díszpolgára), Bartók Béla, Dávid Gyula, Kodály Zoltán, Koloss István, Lisznyai Gábor Liszt Ferenc és Orbán György művei szerepeltek.
A koncerten közreműködtek: Andor Csilla (ének), Takács Gabriella (fuvola), Nagy János (orgona).
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és belső tér
A műsorban Ráfi Dénes középiskolai tanár Pilinszky Jánosról, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költőjéről (aki személyes jóbarátságban volt Kocsis Zoltánnal) tartott megemlékezést.

Vélemény, hozzászólás?