Kiemelt hírek Szentes

A magyar műszaki katonák napján…

A műszaki katonák minden év április 25-én emlékeznek meg az 1849. évi tavaszi hadjárat komáromi eseményeiről, amikor is egyetlen éjszaka alatt – miközben az ellenség tüzérsége folyamatosan tűz alatt tartotta őket – katonák, mérnökök, hajóácsok és más mesteremberek hajókból, bárkákból hidat építettek a Dunán, és győzelemre segítették a honvédsereget.

A jeles naphoz közeli időpontban (a térség lakóinak nagyszámú érdeklődésétől kísérve) évente megrendezték a Szentesi Műszakiak Napját. Az idén a koronavírus járvány miatt ez elmarad, viszont a fegyvernem napjára, az ezen a területen dolgozó katonákra nagyon is érdemes figyelni, munkájukról számot adni.

A Szentesen 1933 óta állomásoznak katonák, a második világháború után különböző fegyvernemek és szakcsapatok tevékenykedtek. A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár – három katonai szervezet összevonásával – 1997. március elsején alakult meg.

Jogelődjének az 1945-ben Debrecenben megalakult 1. Vasút- és Hídépítő Zászlóalj, majd a 4. Vasút- és Hídépítő Zászlóalj tekinthető. Az alakulat a következő évtizedekben számos jelentős átszervezésen, átalakításon esett át, a mindenkori követelményeknek, nemzetközi kihívásoknak megfelelően.

Változtak feladatai, módosult szervezeti felépítése, korszerűsödtek technikai eszközei. Életükben 2007. március 1. gyökeres változást hozott, amely a dandár felszámolását, és egy új, zászlóaljszintű szervezet létrehozását jelentette: ekkor az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj néven kezdték meg feladataik ellátását.

Ezt követően 2010. június 15-én névváltozáson esett át a katonai szervezet: tevékenységét MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred néven folytatja tovább – mind a mai napig.

Néhány kép a műszaki ezred életéből:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3776822965722166

Az alakulat utóbbi három évtizedére különösen jellemző volt, hogy a műszaki profilja egyre inkább „letisztult”, nyilvánvaló vált, egyre több, szerteágazóbb műszaki feladatok ellátására váltak képessé, sok képzési feladatot (is) kaptak, részt vettek az IFOR, majd az SFOR keretében működő Magyar Műszaki Kontingens felkészítésében. Napjainkban (és elmúlt években) pedig folyamatosan részt vesznek a NATO Reagáló Erők (NRF) állományában, jelen vannak az EUFOR-kontingensben, valamint egyéb más NATO- és ENSZ-missziókban.

Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka a szerkesztőségünknek Szentesen adott egyik nyilatkozatában így látja a műszaki katonák helyzetét, feladatát napjainkban:
https://soundcloud.com/eszter-k…/korom-ferenc-a-muszakiakrol

Az ezred székhelyén, Szentesen megszokták a katonák jelenlétét, a lakossággal való kapcsolat szervesen fejlődött és vált egyre szorosabbá. Ennek a folyamatnak egyik eleme volt a Műszakiak Napja, amely alkalmat adott arra, hogy a honvédelem iránt érdeklődők betekintést nyerjenek a katonai szervezet életébe, valamint a személyi állomány és a civil lakosok együtt tölthessenek el néhány szórakoztató, kellemes órát.

Pillanatok a szentesi műszaki katonák életéből – videón:
https://youtu.be/fbsZGwL86IM

Szentesi Műszakiak Napja a fegyvernem ünnepe is, ezért arra is figyelmet fordított a mindenkori vezetői állomány, hogy az alakulat nyugdíjasait ilyenkor vendégül lássa, és találkozhassanak az ország más részén élő társaikkal is. Ezek az alkalmak jó lehetőséget biztosítottak az elöljárói elismerések átadására is.

A műszakiak ünnepét az utóbbi években már a helyi rendőrkapitánysággal karöltve a Rendőrség Napjával közösen szervezik. Egy-egy ilyen esemény ünnepi sorakozóval, ünnepélyes állománygyűléssel kezdődik, amikor emlékeznek a magyar műszaki katonákra, a nézők pedig – ki érdeklődve, ki ámulva – nézhetik az egyenruhások fegyelmezett programját.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ilyen rendezvényekre ellátogatók száma, ma már mondhatjuk, hogy nem ritka a 3500-4000 vendég. A rendkívüli érdeklődés mellett megtartott eseményt nemcsak az ezred technikai eszközeinek bemutatója színesíti, hanem több helyszínen számos sport-, kulturális- és gyermekprogram is.

Az egyes program elemeket lehetetlenség lenne felsorolni, összefoglalóan kijelenthetjük: évről-évre megújulnak, látványosak, sokszínűek, szórakoztatóak, jól szolgálják a Magyar Honvédség, a műszakiak tevékenységének bemutatását, népszerűsítését.

Néhány kép a műszaki napokról:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3776806685723794

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred napjai (mint mindig) most is mozgalmasak, ezúttal két, országos figyelemre is méltó munkájukról szólunk – röviden.

A Tolna megyei nagyközségben, Pincehelyen építik az ezred katonái azt a hidat, amely a 61-es úton, a Kapos folyó hidjának felújítási időszakára, mintegy másfél évre egy ideiglenes megoldással, az úgynevezett Mabey–Johnson-hídelemmel segítik a közlekedést. Az átkelő nemcsak kiemelt közút, hanem a régió lakossága és mezőgazdasága szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

Továbbá a „napi” feladataik mellett ezred részt vesz a koronavírus elleni védekezésben is: a Dél-Alföldi régió (Bács-Kiskun, -Békés- és Csongrád megye) idősek otthonaiban (115) végzik a vírus elleni fertőtlenítést az erre a feladatra felkészített szakembereik (szerződéses és tartalékos katonák).

Fegyvernemi napjukon köszöntjük a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred teljes személyi állományát, és rajtuk keresztül a magyar műszaki katonákat!

Vélemény, hozzászólás?