Kiemelt hírek Szentes

A magyar paprikáról tanácskoztak – Szentesen

Három éve kihagyás után ismét Szentesen rendezték meg a Magyar Paprika Napját – ezzel kezdte köszöntőjét Ledó Ferenc, a szervező FruitVeB és a DélKerTÉSZ elnöke. A tanácskozás célja, hogy felkészítsék a szakembereket a felgyorsult változások okozta újabb feladatok megvalósítására. Felhívta a figyelmet a tanácskozással párhuzamosan,  a témában  szervezett helyszíni,  szakmai kiállításokra, ahol izgalmas tapasztalatcserékre kerülhetett sor.

A 7. Magyar Paprika Napját augusztus 31-én rendezték meg Szentesen, a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban, ahol 250 szakember regisztrált a jelenléti íven.

A bevezető előadást Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára tartotta: A zöldséghajtatás lehetőségei és szerepe Magyarország és a térség kertészetében – címmel.

A kertészeti ágazat fejlődése is hozzájárul a hazai biztonságos élelmiszerellátáshoz Nincs biztonságos hazai élelmiszerellátás a kertészeti ágazat fennmaradása, gyarapodása nélkül, ezért rendkívül fontos cél az ágazati kutatás és a szakmai háttér fejlesztése, az agrárszakképzés megerősítése, a megfelelő számú és felkészült szakembergárda biztosítása – fogalmazott az agrártárca miniszterhelyettese.

Adatokkal is szolgált a szaktárca államtitkára:

– 2017-ben 2568 milliárd forintot „termelt” a mezőgazdasági ágazat

– 2017-ben 220 ezer embert foglakoztatott az agrárium

– Hazánkban 204 gr./nap, a WHO által ajánlott zöldség és gyümölcsfogyasztás 400 grammos napi érték lenne.

A világ zöldségtermelése és fogyasztása folyamatosan növekszik, húsz év alatt majdnem duplájára emelkedett. Világszerte egyre nagyobb az igény az egész évben elérhető, jó minőségű zöldségek iránt – hangsúlyozta Farkas Sándor.

Farkas Sándor kérdésünkre válaszolva ezt mondta a hazai kertészet jelentőségéről:

 

A tanácskozáson még öt szakember tartott előadást a „Szentesi paprika” eredetvédelmének szerepéről; a fóliás kertészetek technikai megújításának lehetőségéről; a hajtatott paprika korszerű növényvédelméről; a korszerű zöldség csomagolásról.

A résztvevők a nap folyamán még három helyi kertészetbe is ellátogattak, ahol szakmai bemutatókon vettek részt.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?