Hírek Kiemelt hírek Szentes

A meggyilkolt rendőrkapitányra emlékeztek

A Szentesi rendőrkapitányságnál március 7-én Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, agrár-miniszterhelyettes és a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Szentesi önkormányzati frakciója megkoszorúzták a néhai Lakos József, volt rendőrkapitány emléktábláját – halálának 75. évfordulója alkalmából.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szabadtéri
Szentes egykori rendőrkapitányát, Lakos Józsefet 1946. március 7-én a kommunista R-gárda tagjai brutálisan meggyilkolták a városi kórházban. Az elkövetők közkegyelmet kaptak – annak ellenére, hogy a gyilkosság jelentékeny belpolitikai vihart kavart. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában lévő írásokból kitűnik, hogy a gyilkosságot az egykori kommunista képviselő, Dadi Imre parancsára hajtották végre, és a merényletről a rendőrök is tudtak.
A jelenlévők beszélgettek arról is, hogy éppen öt éve, 2016. március 7-én avatták fel Lantos Györgyi szobrászművész alkotását, Lakos József emléktábláját a rendőrkapitányság épületének homlokzati falán.
Akkor Balogh Szabó Imre rendőr ezredes, a szentesi rendőrkapitányság vezetője mondott avató beszédet, amelyből most két gondolatot idézünk:
„…A ma emberének szent kötelessége megőrizni halottai emlékét, a nemzet csak úgy éli túl a mai megpróbáltatásokat, ha megbecsüli azokat, akik a legtöbbet tették, életüket áldozták hazájukért.
…Mi szentesi rendőrök Szentes Város Önkormányzatával, Lakos József családjával és a Lakos József baráti körrel együtt ígérjük, hogy eleget teszünk, ennek a vállalásnak megőrizzük és ápoljuk emlékét.”
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szabadtéri

Vélemény, hozzászólás?