Hírek Kiemelt hírek Szentes

A megyeházán a magyar nyelv volt a középpontban

A Szentesi Művelődési Központ a Magyar Költészet Napja alkalmából rendezte meg Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Költők társaságában című önálló estjét, április 12-én a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében.
Az előadás zongora muzsikával indult, majd Arany János: Rege a csodaszarvasról című költeményét szavalta el a művésznő.
Az est során a magyar nyelv szépségeinek a bemutatása állt a fókuszban. Ennek bizonyítására, egyebek mellett, példaként hozta, hogy mit mondott a nagy angol író, George Bernard Shaw a magyar nyelvről?
„Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit.”
A magyar nyelv utánozhatatlan sokszínűségét egy verssel is prezentálta a színésznő:
https://youtu.be/rTe3wARxEqU
Az irodalmi összeállításban a magyar költészet legnagyobbjai, klasszikusok és kortárs költők, ismert és talán eddig még nem hallott írásai hangzottak el, a lírától a drámai hangvételen át, a vidámabb művekig.
Közreműködött: Tempfli Erik, Artisjus-díjas zongorista, zeneszerző, az Abrakazabra zenekar tagja.

Vélemény, hozzászólás?