Csongrád Hírek Kiemelt hírek

A megyei identitást erősítették a szomszéd településen

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat október 8-án Csongrádon, a Batsányi János Gimnáziumban tartotta a Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése rendezvénysorozatának következő állomását, amelyen elsősorban város fiatalságát szólították meg.
A megnyitó után a 9. és 10. évfolyamos fiatalok érdeklődve vettek részt a Csongrádi Színtársulat előadásán, akik érthető nyelven, egy kiskutya szemszögéből mutatták be az emberiség mai egyik legfontosabb kérdéskörét, a koronavírus járvány következményeit, hatásait a mindennapokra.
A Szegedi Orvostudományi Egyetem hallgatói a biológia-kémia szakirányú végzősöknek tanóra keretein belül általános orvosi előadást tartottak, amelynek végezetével kérdéseket tehettek fel a diákok az orvostanhallgatóknak. A nap folyamán általános szűrővizsgálatokra, fogászati vizsgálatokra és egészségmegőrzési tanácsadásra is nyílt lehetősége az érdeklődőknek a SZOTE on Tour jóvoltából.
Az egészséges életmód elengedhetetlen részét képezi a mozgás, így futóversenyt és Sportfesztivált is hirdetett a Megyei Önkormányzat. Az 5. és 6. osztályos kisgimnazisták futóversenyen nyújtott teljesítményéért Kormányos Sándor megyei képviselő, mezőgazdasági tanácsnok adta át a jutalmakat.
A nap folyamán a Virgonckodó Játszópark jóvoltából számos népi fajáték kipróbálására nyílt alkalom, a gimnázium udvarán játszhattak velük a gyerekek. A Magyar Vöröskereszt játékos módon segítette elsajátítani az elsősegélynyújtás alapjait. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai Hungarikum játszóházzal készültek, a rendőrség jóvoltából pedig közlekedésbiztonsági ismeretterjesztő tesztek kitöltésére volt lehetőségük a résztvevőknek.
A Csongrádi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság a gimnázium udvarán fogadta az érdeklődőket. A közeli óvodából és a Galli János Általános Iskolából is érkeztek gyerekek, akik megnézhették a tűzoltóautó belsejét, kipróbálhatták a tűzoltófecskendő használatát, és beöltözhettek védőruhába is.
A gimnázium aulájában helyi termelők mutatták be termékeiket. Lakatos János helyi pékmester lehetőséget biztosított kovászos kenyeret, magvas barna kenyeret, cipót kóstolni, míg a Török Műhely jóvoltából dzsemeket, zöldségkrémeket, aszalványokat lehetett kipróbálni. Különböző sajttípusok kóstolására és vételére is volt lehetőség, amit Farkas Ilona sajtkészítő biztosított.
A délután folyamán az iskola auláját a fellépők színpaddá varázsolták. Közel egy órás koncertet adott a Molnár Dixieland Band, akiket az iskola harmadik emeleti erkélyein tudtak végighallgatni és figyelemmel kísérni kicsik és nagyok. A hangulatos koncert után az Alföldi Néptáncegyüttes gyerekcsoportja lépett színpadra. Alföldi gyermektáncokkal érkeztek, és bevonták az ifjúságot a tánc világába.
A pörgős táncok után a Csongrád Megyei Diáksport Egyesület mozgásra hívta a Galli János Általános Iskola 3. és 4. évfolyamos gyermekeit a gimnázium tornatermébe. A Sportfesztivál egy órás időtartama alatt lehetősége nyílt a gyerekeknek különleges eszközökkel, különféle játékokat kipróbálni. Megismerkedhettek a kogellán labdával, egyensúlyozó párnával kellett sportfeladatot megvalósítani.
A rendezvény zárásaként a Sportfesztivál eredményhirdetése során Kiss Attila, a CSMDE elnöke és egyben a Batsányi János Gimnázium igazgatója értékelte a tanulók teljesítményeit.
Ezt követően a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat nevében Kormányos Sándor mezőgazdasági tanácsnok és Kiss Attila igazgató adták át a jól megérdemelt ajándékokat az összes résztvevőnek.

Vélemény, hozzászólás?