Kiemelt hírek Térség

A megyei önkormányzat védőeszközökkel óvja az ellátásban dolgozókat

Folyamatosan zajlik annak a védőfelszerelés-adománynak a szétosztása, amely Csongrád megye kínai testvérmegyéjéből, Shaanxi tartományból érkezett április elején. A megyei közgyűlés elnöksége úgy döntött, a megye valamennyi települése kapjon az adományból és elsősorban olyan intézményekbe és szervezetekhez jusson belőle, ahol alapfeladat az emberek ellátása. Így a maszkokat, védőruhákat, szemüvegeket, pajzsokat tartalmazó dobozokból az állami, egyházi és önkormányzati fenntartású egészségügyi és szociális intézmények, valamint a tanyagondnokok, a katasztrófavédelemben dolgozók és a megyei háziorvosok részesülnek.   

Csongrád megye teljes lakossága nevében köszönettel tartozom Önnek azért a nagylelkű adományért, amellyel Shaanxi tartomány segítséget nyújtott nekünk a koronavírus elleni védekezéshez. Most, amikor Magyarország minden erőforrását arra összpontosítja, hogy sikeresen leküzdje a fertőzőbetegséget, rendkívül komoly segítséget jelentenek az önök által küldött eszközök – fogalmazott Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke abban a levélben, amelyben megköszönte Liu Guozhongnak, a tartomány kormányzójának a felajánlott tárgyi segítséget.

A védőfelszereléseket megyénk azért kapta, mert február közepén, a járvány kínai terjedése idején a megyei önkormányzat a magyarországi Shaanxi Kereskedelmi Egyesülettel közösen, tizenhétezer szájmaszkot küldött a kínai tartományba. Az akkori támogatás komoly segítséget jelentett Shaanxiban, amit 1000 darab orvosi védőruházattal, 200 darab orvosi szemüveggel, 500 darab N95 maszkkal, 1000 darab orvosi védőmaszkkal és 15000 darab egyszer használatos szájmaszkkal viszonzott.

A megyei ellátórendszerben végzett alapos igényfelmérés után, április 21-én kezdődött meg az adomány szétosztása. Azóta a megyei közgyűlés elnöksége a képviselők közreműködésével folyamatosan juttatja célba az eszközöket tartalmazó dobozokat. Eddig elsősorban állami, egyházi és önkormányzati fenntartású szociális és egészségügyi feladatokat ellátó szervezetekhez szállítottak a megye számos településére. Mostanáig már 16 intézmény 40 telephelyén kaptak belőle, köztük a Szegedi Bálint Sándor Szeretetotthon, a Makói Idősek Otthona, a Kisteleki Napsugár Otthon, vagy a három intézménnyel rendelkező, szentesi Gesztenyeliget Otthon, de jutott a védőfelszerelésekből a tanyagondnoki hálózatnak is.

Gémes László szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet olyan kihívás, aminek csak erőnk feletti teherbírással, a szó legnemesebb értelmében vett szolgálattal tudunk megfelelni.  – Ez különösen igaz azokra az emberekre, akik a gyógyítás, a gondoskodás, az ellátás pótolhatatlan feladatát vállalták magukra. Az ő egészségük számunkra olyan érték, amire vigyázni kell. Ezzel a példa értékű adománnyal nagyobb védelmet tudunk biztosítani számukra – mondta az átadás kapcsán a megyei közgyűlés elnöke.

Az adomány szétosztása a következő napokban folytatódik. Védőeszközöket kapnak a katasztrófavédelem munkatársai és a megyei háziorvosok – utóbbiakhoz a polgármestereken keresztül fogja eljuttatni a megyei önkormányzat.

Vélemény, hozzászólás?