Kiemelt hírek Szentes

A munka folytatódik, már nem kell sokat várni a piacra

Szentesen, de a környékbeli lakók körében is népszerű volt a Villogó utcai piac, melyet ez év január közepétől – átalakítás miatt – ideiglenesen bezártak. Az előzetes tervek szerint március 31-re befejezték volna a munkát, de ez nem sikerült – ennek okairól (is) beszélgettünk a kivitelező Városellátó Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Varga Sándorral, Lajos János műszaki vezetővel és Marton György művezetővel.

Az előzményekről csak annyit: az eredeti piac területének egy (a vasúti sínekhez közelebbi) részét megvette, a jelentős fejlesztések előtt áll ó Hungerit Zrt., így gyakorlatilag az azzal szomszédos területeken kellett kialakítani az új, 5300 négyzetméter alapterületű piacot.

Ehhez a munkához azonban hozzátartozott a felszín feletti részek elbontása, a közművek áthelyezése. Ezek elvégzését követően kezdődhetett az új piac kialakítása.

A munkák során 8 új víznyelő akna elhelyezésével megoldották a terület csapadék elvezetését, kiépítették az elektromos-vezetéket, öt új köztéri, önkapcsoló lámpát helyeznek el. Átalakítják az un. mázsaház épületét, megszüntetik  a mázsálót, az épületben büfé, pecsenyesütő kap helyet (még vannak kiadó helyiségek).

Az új piac egy kicsi részén megmarad a baromfipiac, addig, amig a Hungerit nem készül el a beruházásával, akkor ezt – állategészségügyi okok miatt – megszüntetik.

Az eddig elvégzett munkák során 1300 köbméter földet mozgattak meg (csak kifelé), de még hátra van legalább ugyanennyi. A 60×68 méter oldalú piacon, 30 cm mélységű tükröt töltöttek fel törmelékkel, és lebetonozták a járdaszegélyeket. Négy méter széles járdák lesznek (6 db.) és 7,5 méter széles helyeken lesznek az árusok. Az első fázisban murvával töltik fel ezeket a részeket. (Újabb pénzügyi források biztosításával lehet majd részben betonozni.)

A piac körbekerítésére mintegy 1 km kerítést húztak fel, továbbá 100 férőhelyes parkolási lehetőséget alakítottak ki a Nagyvölgy csatorna mentén, és azt bekerítették.

 

A parkoló. Középen az útrész, két oldalt a parkolóhelyek.

 

Arról is szó esett, hogy a beígért befejezési határidőt nem sikerült tartani. Ennek alapvetően az időjárás volt az oka. Január közepétől február végéig jól haladtak a munkák, akkor jött egy esősebb időszak, később havazás, ez nehezítette, néha megállította a földmunkákat.  Maga a terület elég vizenyős, plusz a csapadék lehetetlenné tett, hogy gépekkel rámenjenek a területre. Megjegyzem, beszélgetésünk idején (április 4-én) is vízben állva dolgoztak egy közlekedési út átfúrásakor.

 

 

 

 

A kivitelező cég vezetője úgy látja az elvégzendő feladatok nagyobbik részével végeztek, és ha az időjárás engedi, de ha nem, akkor is május elsején megnyitják a piacot.

Ami már most is látszik: egységesebb, rendezettebb, korszerűbb lesz  a piac, és remélhetőleg folytatódik az utóbbi egy-két év tendenciája, és növekszik az árusok és a vásárlók száma itt is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?