Kiemelt hírek Szentes

A múzeum alapítójára emlékeztek

A gyűjtemény munkatársai május 10-én, egésznapos program szervezésével emlékeztek a Koszta József Múzeum alapítójára, Csallány Gáborra. A Széchenyi ligetben, a róla elnevezett kiállítóhelyen emlékszobát rendeztek be a régész tiszteletére, a múzeum Kossuth téri épületében pedig tudományos konferenciát rendeztek.

Először Csallány Gábor emléktábláját koszorúzták meg a róla elnevezett ligeti épület homlokzatán, majd ezt követően adták át a személyes tárgyait, emlékeit bemutató szobát.

A vendégeket Farkas László Róbert, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója köszöntötte, majd ő is elmondta gondolatait a múzeum alapítójáról. Polihisztornak nevezte, aki sportegyleteket vezetett, újságszerkesztéssel is foglalkozott – mai szóval “munkamániás” volt. Az emlékszoba kialakítását az (is) indokolta, hogy eddig a Csallány-dokumentumok és tárgyak a múzeum Kossut téri épületének folyosóján voltak elhelyezve.

Kovács Sándor, a múzeum régésze, az emlékszoba kialakításának kurátora kalauzolta a vendégeket a helyiségben, rámutatva, magyarázva az ott található érdekességekre, azok múltjára.

Az avatásra eljött az alapító muzeológus unokája Molnárné Csallány Anikó, dédunokája Neuné Nádai Csilla (Nádai család – Nádai Géza állomásfőnök, úszóedző…), valamint ott volt unokahúga, Széchenyiné Csergő Judit, tovább Szabó János József, a Koszta múzeum egykori igazgatója is.

Molnárné Csallány Anikó egyebek mellett arról beszélt, hogy tanulhatnának tőle a mai marketinges szakemberek, mert nagyon jól menedzselte a kutatásait, leletgyűjtését.
Videó:

https://www.facebook.com/szentesigyors/videos/177198063228650/

 

Az ünnepi részt követően a Vármegyeházán, a múzeum Koszta termében előadásokkal emlékeztek Csallány Gáborra, akinek érdeme elsősorban az, hogy mind mennyiségileg, mind minőségileg egy hatalmas leletegyüttest hozott létre. Ezek 1913-ban, a múzeum céljára megkapott ligeti neoklasszicista épületbe beköltöztek: 12 ezer régészeti, 11 ezer numizmatikai, 5 ezer néprajzi, természettudományi és képzőművészeti tárggyal és egy négyezer kötetes könyvtárral.

A tudományos ülésen többek között előadást tartott dr. Szalontai Csaba (Magyar Nemzeti Múzeum), Csányi Viktor (Tornyai János Múzeum), dr. Mód László adjunktus, néprajzkutató (SZTE), dr. Bárkányi Ildikó (Móra Ferenc Múzeum), Vincze Gábor és Szabó Dénes Kristóf (Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark).

 

Csallány Gábor a szentesi múzeumot alapította meg és teremtette meg annak hagyományait. Sok saját szülöttje nem tett annyit Szentes kulturális felemelkedésért, mint éppen a nem szentesi születésű, de Szentesen élő és alkotó régész és múzeumalapító.

Emlékének ápolása, örökségének gyarapítása a mai, illetve a jövőben itt élő szentesiek kötelessége.

Képgaléria (emlékszoba avatás, konferencia):
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2737025936368546

Vélemény, hozzászólás?