Hírek Kiemelt hírek Szentes

A múzeum is segíti a sportcsarnok ’újjáélesztését’

A Koszta József Múzeum egy rövidebb időszakot felölelő sporttörténeti kiállítással állt az elmúlt év decemberben leégett városi sportcsarnok újjáépítése, illetve a megsemmisült eszközök pótlásának ügye mellé.
„Új remény” címmel január 28-án nyílt meg a sportcsarnok történetét bemutató időszaki kiállítás.
– Talán nem véletlen, hogy a dr. Papp László nevét viselő, és egy hónappal ezelőtt tűzeset áldozatává lett sportcsarnok a Jövendő utcában van, hiszen most is mindenki azt gondolja az intézményről, hogy még ilyen tragédia után is szép jövő előtt áll – ezzel a gondolattal vezette be a kiállítás megnyitóját Irsai Farkas László, a múzeum igazgatója.
Farkas Sándor miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy példátlan a tragédia, ami érte a várost, ugyanakkor példátlan az az összefogás is, amely létrejött. Szabó Zoltán Ferenc polgármester ezt a gondolatot folytatta: a tragédiát követő elsőnapokban megnyitott önkormányzati számlán már – közadakozásból – 9,5 millió forint gyűlt össze. A tárlatot megnyitó Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök pedig az egészség, a sport és a szolidaritás által formált közösség erejét emelte ki.
A tárlat főként fotókat vonultat fel a csarnok közel negyedszázados történetéből. Továbbá a tűztől megmenekült néhány relikvia mellett olyan tárgyak, emlékek is láthatók, amelyeket magánszemélyek és sportegyesületek ajánlottak fel kiállításra. A közönség többek között láthatja a sportcsarnok névadójáról, fiatalkori dr. Papp Lászlóról készített festményt, vagy török ökölvívó szövetségtől kapott hatalmas bokszkesztyűt, vagy Takács László, a csarnok egykori igazgatójának relikviáit, valamint Mónus Sándor vívó megégett hagyatékát is.
Talán érdemes lett volna a sportcsarnok megépítésének kezdeményezőjéről („megálmodójáról”) dr. Rébeli-Szabó József akkori polgármesterről egy piciny sarokban (vagy parányi tablón) megemlékezni.
A május elsejéig látogatható tárlat bevételét a múzeum az újjáépítésre ajánlja fel.

Vélemény, hozzászólás?