Hírek Kiemelt hírek Szentes

“A napsütötte Csongrád megye az agrárexport motorja lehet” – tanácskozás Szentesen

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Megyei Szervezete, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal és az Agrárminisztérium közös szervezésében június 10-én szakmai napot tartottak a szentesi központú, Délalföldi Kertészek Szövetkezetében. A rendezvényt dr. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár úr országjárása kapcsán szervezték, melynek célja, hogy új lendületet és irányokat adjon a hazai agrárium nemzetközi lehetőségeinek és esélyeinek.

Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón részt vett:

 Farkas Sándor (miniszterhelyettes, Agrárminisztérium)

 Dr. Bencsik Dávid (helyettes államtitkár, Agrárminisztérium)

 Nemesi Pál (Dél-alföldi Gazdasági Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos)

 Szél István (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, megyei elnök)

 Gémes László (Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke)

A moderátor: Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott volt.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a minisztériumnak nagyon fontos, hogy alaposan megismerje az egyes térségek agrár-adottságait, azokat fejlessze, termékeinek külföldön is biztosítson piacot. A térségnek pedig az  a fontos, hogy az itt előállított termékeinek legyen folyamatosan biztos piaca. Ezért szorgalmaztam, hogy Csongrád-Csanád megyét, ezen belül Szentest (is) keresse fel a szaktárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A következő hétéves uniós költségvetési ciklusban 4265 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére. A kormány döntésének köszönhetően megháromszorozódott a vidékfejlesztésre fordítható összeg nagysága – hangsúlyozta dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár.

Hozzászólását így kezdte:

Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke hangsúlyozta: a kamara örömmel lesz kapcsolattartó és segítő a gazdálkodók és a döntéshozók között a minél nagyobb mértékű fejlődés érdekében. – Erős államra, gazdaságra, érdekképviseletre, de mindenekelőtt erős gazdatársadalomra van szükség – mondta.
Nemesi Pál, a Dél-alföldi Gazdasági Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, a régióban kiemelt jelentősége van az agráriumnak. Csongrád-Csanád megyében a vállalkozások 40 százaléka a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén működik. A természeti adottságok kiválóak, a helyi hagyományok mellett rendelkezésre áll a szakmai tudás is.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, ülő emberek és belső tér
(b.) Nemesi Pál (Dél-alföldi Gazdasági Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos) és Gémes László (Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke)
Gémes László, Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke hoizzászólását egy történelmi visszatekintéssel kezdte:Az elmúlt harminc év során kialakultak a magánvállalkozások az agrárszektorban is, de kevés támogatást kaptak, nagy kínlódás árán tudtak fennmaradni. Most már támogatni kell  a gazdákat, és úgy látszik, hogy a jelenlegi kormány ezt meg is teszi: az agrárgazdák fejlesztehetik kertészeteket és a gabonatárolókat is, sőt lehetőség van gépvásárlásra is.
További képek:

Vélemény, hozzászólás?