Kiemelt hírek Szentes

A régészet titkai, fortélyai

Kézzel fogható régészet címmel május 26-án, a Csallány Gábor Kiállító helyen tartott előadást dr. Béres Mária, a Koszta József Múzeum igazgatónője.

A Régészet Napja országos rendezvénysorozat keretében tartott program során megtudhattuk, hogyan dolgozik a régész, hogyan jelölik ki a lelőhelyeket, milyen feladatokat kell megoldani a régészeknek az ásatásokon. Mit kell tartalmaznia az ásatási dokumentációnak, de arról is szó volt, hogy a vízi-régészet (tengeri és a folyami) milyen különleges feladat elé állítja a búvár-régészt.

Azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy a múzeum már rendelkezik fémdetektorral, ami a lelőhelyek, fémtárgyak felkutatásában itt helyben is nagy támpontot ad.

A régészet felelőssége óriási, mondta az igazgatónő, hiszen a munkája nyomán olyan történés jön létre, amely egyedi és megismételhetetlen helyzeteket idéz elő.

Az előadás után a résztvevők – Király Edit és Bódy Tamás régészek segítségével – megtekinthették, hogy mit rejt a technikusi láda; leletsimogatóban a múzeum helyi leleteit nézhették meg közvetlen közelről, a tapogatótárlóban leleteket kellett felismerniük – látatlanból.

 

Vélemény, hozzászólás?