Kiemelt hírek Szentes

A Rothschild-család szentesi vonatkozásai – látogatás

A Rothschild-család Bécsben élő egyik leszármazottja, a 83 éves Rothschild Péter és felesége, (Dr. Sugár István sebész professzor) kíséretében július 9-én Szentesen járt. A találkozást ő kérte, mivel szeretné a nemzetközi életben is jelentős szerepet betöltő család bécsi ágának ’családfáját’ pontosítani, és ennek során a ’szálak Szentesre vezettek.

Először a Közös Önkormányzati Hivatalban fogadta a vendégeket Pásztor Antal önkormányzati képviselő és Torday Henrietta, a hivatal marketing és sajtóreferense. Rövid városismereti tájékoztatást követően a Levéltárba látogattak el, ahol az intézmény vezetése ígéretet tett a városhoz kötődő családi kapcsolatok feltárására, összegzésére.

Fontos volt az ezt követő program: a HSZC szentesi Pollák Antal Szakgimnáziuma és Szakközépiskola névadójához anyai ágon szorosan kapcsolódik Rothschild Péter. Ajándékot is hozott az iskolának: a Pollák Antal által feltalált gyorstávíró eredti szabadalmi leírását.

Itt derült fény arra, hogy a Rothschild família számára mennyire fontos (és büszkék rá) a Pollák család. Az 1873-ban Szentesen végig söprő kolerajárvány megfékezője, Pollák Sándor több mint négy évtizeden át tevékenykedett a városban (a kórház létrehozásában meghatározó szerepet játszott), orvosi működését az uralkodó 1904-ben a Ferenc József Rend lovagkeresztjével ismerte el.

A Pollák név ezután sem merült feledésbe Szentese: idősebbik fia, Antal, a világhírű Pollák-Virág-féle gyorstávíró feltalálója, a műszaki szakközépiskola névadója; fiatalabb gyermeke, Sándor, a szentesi Vármegyei Közkórház sebészeti osztályának vezető főorvosa volt.

Ezután az Izraelita temetőben folytatódott a programjuk, ahol csatlakozott a vendégekhez Szirbik Imre, egykori polgármester és Móra József önkormányzati képviselő. Meghatottan vette észre egy másik rokonát, dr. Révész Sándor orvos-ezredest az izraelita tűzharcosok névsorában, aki az első világháború harcaiban vett részt. A Kappel család sírjánál héberül olvasta fel a halotti imát. Felkeresték a Pollák család sírját, melynek felújítását kezdeményezte Rothschild Péter, melynek részleteit meg is tárgyalták a temető gondnokával.

Rothschild Péter Szentesen

A Rothschild-család szentesi vonatkozásai – látogatás(Képmelléklettel) A Rothschild-család Bécsben élő egyik leszármazottja, a 83 éves Rothschild Péter és felesége, (Dr. Sugár István sebész professzor) kíséretében július 9-én Szentesen járt. A találkozást ő kérte, mivel szeretné a nemzetközi életben is jelentős szerepet betöltő család bécsi ágának ’családfáját’ pontosítani, és ennek során a ’szálak Szentesre vezettek. Először a Közös Önkormányzati Hivatalban fogadta a vendégeket Pásztor Antal önkormányzati képviselő és Torday Henrietta, a hivatal marketing és sajtóreferense. Rövid városismereti tájékoztatást követően a Levéltárba látogattak el, ahol az intézmény vezetése ígéretet tett a városhoz kötődő családi kapcsolatok feltárására, összegzésére.Fontos volt az ezt követő program: a HSZC szentesi Pollák Antal Szakgimnáziuma és Szakközépiskola névadójához anyai ágon szorosan kapcsolódik Rothschild Péter. Ajándékot is hozott az iskolának: a Pollák Antal által feltalált gyorstávíró eredti szabadalmi leírását.Itt derült fény arra, hogy a Rothschild família számára mennyire fontos (és büszkék rá) a Pollák család. Az 1873-ban Szentesen végig söprő kolerajárvány megfékezője, Pollák Sándor több mint négy évtizeden át tevékenykedett a városban (a kórház létrehozásában meghatározó szerepet játszott), orvosi működését az uralkodó 1904-ben a Ferenc József Rend lovagkeresztjével ismerte el. A Pollák név ezután sem merült feledésbe Szentese: idősebbik fia, Antal, a világhírű Pollák-Virág-féle gyorstávíró feltalálója, a műszaki szakközépiskola névadója; fiatalabb gyermeke, Sándor, a szentesi Vármegyei Közkórház sebészeti osztályának vezető főorvosa volt.Ezután az Izraelita temetőben folytatódott a programjuk, ahol csatlakozott a vendégekhez Szirbik Imre, egykori polgármester és Móra József önkormányzati képviselő. Meghatottan vette észre egy másik rokonát, dr. Révész Sándor orvos-ezredest az izraelita tűzharcosok névsorában, aki az első világháború harcaiban vett részt. A Kappel család sírjánál héberül olvasta fel a halotti imát. Felkeresték a Pollák család sírját, melynek felújítását kezdeményezte Rothschild Péter, melynek részleteit meg is tárgyalták a temető gondnokával.Az ebédet követően, az egész napos program zárásaként ellátogattak az egykori szentesi Zsinagógából átalakított Szentes Városi Könyvtárba.Képgaléria:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4080167918721001

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2020. július 10., péntek

Az ebédet követően, az egész napos program zárásaként ellátogattak az egykori szentesi Zsinagógából átalakított Szentes Városi Könyvtárba.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4080167918721001

Vélemény, hozzászólás?