Hírek Kiemelt hírek Szentes

A szentesi amatőrfilmes mozgalom két jeles alakja

Minden hétvégén (vasárnap), itt a Szentesi Gyors-on egy-egy, Szentes egykori életéről szóló filmet láthatnak. Az egykori Szentesi Amatőr Filmklub alkotásai mellett Szentest bemutató kisfilmek is helyet kapnak, elsősorban a múlt század 80-as, 90-es éveiből.
Eddig 64-et tettünk közzé, a következőt a ’Prizma’ – Szabó Árpád és Köller István kisfilmjét február 7-én mutatjuk. Ezúttal (kivételesen) előzetesen szólunk néhány szót a film alkotóiról.
Szabó Árpádról, az egyik „gyüttment”-ről 1999-ben bekövetkezett halála kapcsán így emlékezett Rózsa Gábor akkori muzeológus: A tv-állomás adókezelője lett – még a hősidőkben –, hetvenkettőtől a megyei vízmű csoportvezetője. Barátai szerint ez volt élete legbékésebb alkotó időszaka. Filmezett. Az élete egybeforrott az amatőrfilmes mozgalommal, a mozgalom pedig évtizedekig a csúcson jegyezte Őt. Soha nem menedzselte magát, pedig munkái – korukban – messze meghaladták, felülmúlták egy Szentes-nagyságrendű kultúr-felépítmény jellemzőit.
A kamera a lélek tükre 1998-ban a Hegedűs László Helyőrségi Klubban hat részből álló sorozat kezdődött, melyen a szentesi amatőrfilmesek mintegy negyedszázados terméséből láthattak válogatást az érdeklődők. Szabó Árpád akkor így fogalmazott egy interjúban: – Nyolc mm-es keskeny filmmel kezdtük, ez akkor anyagilag elérhető volt, egy család költségvetése sem omlott össze szenvedélyünktől. Ezután jött az úgynevezett „szuper 8-as”, ez már drágább volt, a 16-os, amatőr szinten nem megy. Mostanában megjelent a videotechnika, ami lényegesen különbözik a klasszikus amatőrfilmezéstől. A videó színvilága hideg, egy csomó színtartalom kiesik belőle, a klasszikus amatőrfilm barátságosabb, melegebb hangulatú.
Bár az amatőrfilmezés helyi történetében akadnak hullámhegyek és völgyek, a folyamatosság megfigyelhető, hiszen a bemutatásra kerülő filmek közül a legutolsó tavaly készült. Mindig az a főkérdés: mi, hogyan látjuk a világot, a világ hogyan hat ránk, illetve hogyan lehet ebből kikecmeregni? Gondolom ebből kiderül, én a világ hatását negatívnak tartom. S hogy mit hoz a jövő? Bennünket egyszer csak elkezd izgatni-idegesíteni valami, és aztán addig megyünk, forgatunk, amíg meg nem találjuk a lelki feszültségünket kifejezni tudó képeket. Ha ez sikerül, akkor kész az alkotás…
Köller István építész, belsőépítész. Amatőrfilmes munkássága 1970 és 1997 közötti időszakra esik, több film alkotója, társrendezője. Munkásságát összefoglaló építészeti, belsőépítészeti, amatőrfilm- és képzőművészeti kiállítását (először) 2019. március 7-én láthatta az érdeklődő közönség a Tokácsli Galériában.
A tárlaton a város kulturális szakemberei elismerően szóltak a sokoldalú alkotó munkásságáról, és arról is, hogy bár több, mint tíz éve már elköltözött Szentesről, mégis „szentesi maradt”. (Köller István bólogatott.) Kiemelték, hogy az idők folyamán a helyi amatőrfilmes mozgalom meghatározó egyéniségévé vált, továbbá azt is, hogy az akkori helyi újságban megjelent humoros rajzai mai érthetőek, aktuálisak.

Vélemény, hozzászólás?