Kiemelt hírek Szentes

A szentesi biokert paprikája az ország élvonalában

Most, így a lecsófesztiválok idején beszéljünk a paprikáról.

Persze nem is a fesztiválok, hanem a paprikák miatt. Időszerűségét pedig az adja, hogy a Pannon Gasztronómiai Akadémia a Magyar Konyhával (internetes hírportál) közös paprika-tesztjében a megfelelő paprika-alapanyagot próbálták megtalálni az igényesebb felhasználók számára.

Szabadföldi termést ma már csak elvétve találunk (inkább csak az ősz vége felé kapható kápiák, paradicsompaprikák tartoznak ide), de valódi talajról származó zöldpaprikához szerencsére még hozzá lehet jutni – elsősorban a piacokon, különösen a biotermelőknél.

A budapesti Hold utcai piacon tartott tesztre néhány bolti termék mellett elsősorban piacokról vásároltak sárga és zöld, többnyire nem csípős paprikákat.

A zsűri munkájában séfek, gasztronómiai szakemberek, termelők vettek részt, és az első tíz helyezettet a napokban hozták nyilvánosságra.

Második helyen a hazai paprikatermesztés fellegvárában, a Szentesen található Helóta biokert végzett! A zsűri tetszését különösen a Bástya fajta nyerte el.

A hivatalos sorrendben így szerepelnek:
2. HELÓTA BIOKERT (BIO)
Szentes (Bástya, Bugaci és Salana fajta)
Intenzív illat, magas szárazanyag-tartalom, jó textúra.

A siker hallatán megkerestük a Helóta Biokert gazdáját Szabó Csabát, és a gratulációnk után néhány kérdést is feltettünk

+ Miért lehetett második az általad termelt paprika?
– A zsűri döntött így, én nem kóstoltam egyik paprikát sem. Azt, hogy jól választott e a zsűri akkor tudnám megválaszolni, ha én is kóstoltam volna azokat a paprikákat.

A paprikatesztre főleg régi tájfajtákat küldtem, (amiket a tápiószelei génbankól kértem ki). Ezeket nagyszüleim és a kertész elődjeim termeltek itt a környéken, kíváncsi voltam, hogy milyenek lehetnek azok a fajták, de jónak bizonyultak, mert a zsűrinek is ízlettek a bio paprikáim.

+ Összesen hány fajtával foglalkozol?
– Paprikából kb. 40 fajtával és paradicsomból kb. 50 fajtával dolgozom.

+ Mennyiben befolyásolja ez az elismerés a további munkádat?
– A hitem marad, ami volt és van, több már nem lehet. Nekem a hivatásom a biokertészkedés, hogy Szentesen ne haljon ki a minőségi zöldségtermesztés. Remélem lesz majd egyre több kertész Szentesen, aki szintén hivatásának tekinti majd a munkáját.
Vegyszerek és műtrágyák nélkül termelnek majd élő zöldségeket, mert az élő zöldség ad egészséget az embernek, és csak az egészséges ember szabad, és az ember legdrágább kincse a szabadsága.

+ Milyen növények találhatók még a biokertedben?
– A biokertemben a szezon tavasszal kezdődik a káposztafélékkel, ez kb. 20 féle zöldséget jelent. A nyári zöldségek gerince a paprika (kb.40 féle) és a paradicsom (kb.50 féle). Ezek mellett van még több féle cukkini, tök, dinnye, uborka, padlizsán, és a házi veteményesünkben pedig mindent megtermelünk magunknak, ami kell egy konyhába, a felesleget pedig eladjuk.

+ Mi az, ami mostanában foglalkoztat – mint kertészt?
– Jó lenne elterjeszteni a régi paprika tájfajtákat, ahogy talán végre sikerül ez a paradicsomfajtákkal. Évekkel korábban együttműködtem az ökológiai mezőgazdasági kutató intézettel tájfajta paradicsom termesztésben, a tápiószelei génbankból kértek ki tájfajta paradicsomokat, hogy azok, hogy bírják a mai klímát, melyiket lehetne sikeresen termeszteni bárkinek otthon. Ennek köszönhetően idén májusban már kaphatóak voltak az egyik nagy áruház-láncban a kiválasztott bio paradicsompalánták, nos ezt a kísérletet a tájfajta paprikákkal is el lehetne végezni.

Továbbá és álmom még, hogy Szentesen rengeteg kis, jól, működő biokert létezzen, egymással kooperálva, termelve ezer és ezer féle zöldséget, persze a hangsúly a paprikán lenne, amiből lehetne több száz félét termelni, és ha valaki kiejti Európában a paprika szót rögtön Szentes jusson az eszébe.

Vélemény, hozzászólás?