Kiemelt hírek Szentes

A szentesi kórház alapítójának ükunokája látogatott Szentesre

Az elmúlt napokban Szentes tartózkodott Dr. Peter Rotschild és családja. A tavalyi évben már tettek látogatást a Kurca-parti városban, amikor Peter, édesanyja emlékeit idézte fel, aki szentesi születésű volt. A család felmenői közé tartozik Dr. Pollák Sándor a mai dr. Bugyi István kórház alapítója, valamint Pollák Antal feltaláló, a HSZC Pollák Antal Technikum névadója.
Dr. Peter Rotschild és felesége, valamint a fia három napig szeptember 6-8. tartózkodott városunkban. Ezalatt ismerkedtek a város látnivalóival, felkeresték azokat a helyeket, ahol már előzőleg is jártak. Továbbá részt vettek két emléktábla avatáson, találkoztak a “pollákos” fiatalokkal, és egy rögtönzött kiállítást rendeztek a Városi Könyvtárban (az egykori Zsinagógában).
Az első napon, szeptember 6-án Szentes Város Önkormányzata emléktábla avató ünnepséget rendezett, melynek keretében (a Kossuth Lajos utca 10. szám alatt) felavatták dr. Pollák Sándor szentesi kórházalapító, Szentes város és Csongrád Vármegye tiszti főorvosa emléktábláját. A helyszín korábban a család illetősége alá tarozott, ezért állított most ott emléket az Önkormányzat, valamint a család közösen.
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, álló emberek és szabadtéri
Szeptember 7-én a HSZC Pollák Antal Technikum előtt koszorúzták meg Pollák Antal emléktábláját, majd rendkívüli történelem óra keretében elevenítette fel Dr. Peter Rotschild, neurológus, egyetemi docens a családja történetét.
Ezen a napon délután a dr. Bugyi István Kórház Sebészeti Osztályán homlokzati falán Farkas Sándor térségi országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes felajánlásával egyetemben a kórház avatott fel egy emléktáblát a kórház-alapító dr. Pollák Sándor tiszteletére.
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember és szabadtéri
A harmadik napon, szeptember 8-án a Szentes Városi Könyvtár aulájában a Dr. Peter Rotschild által felajánlott néhány családi ereklyéből és egykori családi fotókból nyílt kiállítás, ahol szintén részt vettek a vendégek.
Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, álló emberek és belső tér
——–
Dr. Pollák Sándor – a kolerajárvány megfékezője
1873. május végén borzalmas betegség tűnt fel Szentesen, a kolera. A kezdetben szórványosan jelentkező megbetegedéseket észlelve dr. Pollák Sándor városi főorvos azonnal szigorú megelőző intézkedéseket tett, ennek ellenére a járvány kitört, s a nyár végéig tombolt. A kritikus hónapokban Pollák Sándor ideiglenes járványkórházat szervezett, egy percre sem hagyva magára betegeit. Erőfeszítéseinek köszönhetően szeptember közepére a járvány teljesen megszűnt.
A végső statisztika így is igen szomorú. A város 28.000 lakosából 2078 betegedett meg, közülük 997 meghalt (398 férfi, 432 nõ és 167 gyermek). A járvány megfékezője, Pollák Sándor több mint négy évtizeden át Szentesen működött. Az ő szorgalmazására állították fel 1873 novemberében a Városi Közkórházat, amely a magját képezte a később nagy hírűvé vált szentesi Vármegyei Közkórháznak.
A kolerajárvány megfékezéséért 1873-ban belügyminiszteri dicséretben részesült, a következő évben pedig a főispán Csongrád vármegye tiszteletbeli főorvosává nevezte ki. 1893-ban megyei tiszti főorvossá választották, mely hivatalát 1900 január végéig, nyugalomba vonulásáig viselte. 45 éves orvosi működését az uralkodó 1904-ben a Ferenc József Rend lovagkeresztjével ismerte el.
Pollák Sándor 1905. április 1-jén bekövetkezett halála után a Pollák név nem merült feledésbe Szentesen. Idősebbik fia, Antal, a világhírű Pollák-Virág-féle gyorstávíró feltalálója, a Műszaki Szakközépiskola névadója; fiatalabb gyermeke, Sándor, a szentesi Vármegyei Közkórház sebészeti osztályának vezető főorvosa, 1914-1918 között a kórház igazgatója. Akárcsak édesapjuk, sok dicsőséget szereztek városunknak.
Pollák Antal tanulmányait Szentesen kezdte, majd a grazi kereskedelmi és ipari akadémián folytatta. Ezt követően gabonakereskedéssel kezdett foglalkozni. Munkája mellett, kedvtelésként, rendszeresen folytatott optikai, elektrotechnikai és vegyészeti kísérleteket, illetve saját készítésű távcsövével csillagászati megfigyeléseket végzett.
1895-ben készítette el teleautográfnak nevezett képtávíróját. Ezt követően az Egyesült Villamossági Rt-nél fejlesztette tovább találmányát, Virág József mérnökkel közösen. 1899-re elkészítették a gyorstávírót, mely óránként 70 000 szó továbbítására volt alkalmas morzejelekkel. 1901-re továbbfejlesztették találmányukat, mely így latin betűs szöveget tudott továbbítani. 1903-ban – Virág József halála után – a Magyar Tudományos Akadémia Wehrmann-díjjal tüntette ki a feltalálókat.
Dr. Peter Rotschild és családja, megköszönve a város vezetésének és másoknak a nagyon kedves fogadtatást, a számukra nagyon megható emlékezéséket, a méltatásokat, hálás szavakkal búcsúzott el állandó kísérőitől: Pásztor Antal képviselőtől és Torday Henrietta önkormányzati referenstől.
Képgaléria a könyvtárban tett látogatásról:
Képgaléria a kórházi emléktábla avatásról:
Képgaléria, a Pollák iskolában tett látogatásról:

Vélemény, hozzászólás?